Liderul spiritual al regimului Taliban, mollahul Omar, le-a cerut afganilor să boicoteze alegerile prezidenţiale din 2009 şi să se unească împotriva ocupanţilor. “Nu vă lăsaţi orbiţi de alegerile mincinoase anunţate. În realitate, alegerea este făcută la Washington”, a afirmat mollahul Omar, autoproclamat “comandant al credincioşilor” şi lider al “Emiratului Islamic Afganistan”, într-un mesaj publicat cu ocazia sărbătorii musulmane Aid al-Adha. “Oricine ar fi personalitatea aleasă, nu vă va putea alina durerile, cînd veţi fi bombardaţi de mii de ori de America”, a adăugat acesta, făcînd o referire clară la actualul preşedinte afgan, Hamid Karzai, care a protestat în repetate rînduri după atacurile lansate de forţele internaţionale. “Nu există nicio diferenţă între regele Shuja, Babrak Karmal şi actualii responsabili din administraţia de la Kabul. Toţi sînt egali în trădarea idealurilor naţionale şi islamice”, a mai spus mollahul Omar.
Domnia lui Shuja Shah Durrani (1785 - 1842) a fost marcată de o alianţă cu Marea Britanie, care l-a ajutat să revină la putere, iar Babrak Karmal (1929 - 1996) a fost al treilea preşedinte comunist afgan, menţinut la putere de regimul sovietic. Mollahul Omar a lansat şi un apel la unitate naţională în Afganistan, în pofida divizărilor etnice şi lingvistice. “O dată în plus, duşmanul încearcă să-i divizeze pe afgani. Religia noastră ne învaţă să respingem prejudecăţile bazate pe etnie. Singura legătură care ne uneşte este Islamul”, a spus acesta. “Dacă ne unim, suntem o naţiune puternică, căreia nu-i poate face faţă nici o putere din lume. Trebuie să ne determinăm singuri destinul. Dacă afganii nu s-ar fi alăturat cruciaţilor, necredincioşii nu ar fi putut niciodată să invadeze Afganistanul”, a apreciat mollahul Omar. Acesta a reluat şi apelul pentru retragerea trupelor străine din Afganistan, care “se află pe punctul de a fi învinse” şi a afirmat că “sprijinul acordat mujahedinilor este o obligaţie religioasă” Mollahul Omar, în vîstă de 49 de ani, a fost liderul miliţiilor islamiste care au condus Afganistanul în perioada septembrie 1996 - noiembrie 2001.
Situaţia se înrăutăţeşte în zonă după ce bărbaţi înarmaţi au atacat, duminică dimineaţă, un depozit NATO din Pakistan, incendiind 65 de camioane care asigurau aprovizionarea trupelor din Afganistan şi omorînd un paznic. Circa 250 de insurgenţi înarmaţi au înconjurat un terminal NATO din apropierea oraşului Peshawar, situat în nord-vestul Pakistanului şi i-au dezarmat pe paznici, înainte de a incendia cisternele de combustibil. Cu mai puţin de o săptămînă în urmă, militanţi Taliban au incendiat, la Peshawar, zece camioane cu provizii destinate trupelor NATO din Afganistan, în cursul atacului fiind ucise două persoane.
Pe de altă parte, trupele suplimentare care vor fi trimise de SUA în Afganistan în următoarele săptămîni vor fi staţionate în provinciile din jurul capitalei Kabul, a declarat, duminică, generalul Mark Milley, coordonatorul operaţiunilor comandamentului pentru estul ţării. O brigadă de infanterie va fi staţionată în provincia Kunar, la est de capitală. Cu această brigadă suplimentară în sud şi vest, întăriri în est şi militarii francezi prezenţi în provincia Kapisa, la nord de Kabul, Pentagonul se declară încrezător în îmbunătăţirea situaţiei de securitate în provinciile din jurul capitalei. Decizia de a staţiona trupele suplimentare în zona capitalei indică îngrijorarea comandanţilor forţelor internaţionale faţă de creşterea numărului operaţiunilor insurgenţilor în apropierea capitalei Kabul. SUA, care dispun deja de circa 33.000 de militari în Afganistan, urmează să trimită în următoarele luni încă 20.000 de militari în zonă, răspunzînd astfel solicitărilor generalului David McKiernan, comandantul forţelor internaţionale din Afganistan.