Moment emoţionant pentru Ileana Jean, primul director al Şcolii nr. 7

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Călătorie în timp

Moment emoţionant pentru Ileana Jean, primul director al Şcolii nr. 7

Cultură 24 Noiembrie 2011 / 00:00 1718 accesări

De-a lungul anilor, Ileana Jean a format generaţii întregi de elevi şi liceeni, sădindu-le în suflet dragostea pentru lectură şi cultură, pentru ca acum ei să îi rostească numele cu emoţie şi recunoştinţă. Distinsa profesoară care a slujit timp de 34 de ani catedra de limba şi literatura română, iar pe 1 decembrie îşi va sărbători ziua de naştere - 78 de ani - a fost invitată, ieri, la festivităţile prilejuite de ziua Şcolii generale nr. 7 „Remus Opreanu”, căreia i-a fost primul director, în perioada 1966-1969. Într-o formă excelentă, citindu-i-se bucuria revederii în ochii inteligenţi şi blânzi, Ileana Jean, căreia nu îi place să i se aplice eticheta de „sora lui Jean Constantin” - pentru că, după cum ea însăşi explică, „eu am ales cultura, iar el a ales divertismentul”, a fost extrem de încântată şi emoţionată de primirea pe care i-au făcut-o conducerea şi colectivul profesoral şi elevii şcolii, dar şi foştii săi colegi de catedră care s-au aflat printre invitaţi.

DIPLOMĂ DE ONOARE Ileana Jean, care a primit o diplomă de onoare din partea actualului director Mirela Stoica, a evocat contextul istoric şi social în care şi-a început directoratul la Şcoala nr. 7, rostind numele dăruiţilor colegi de catedră, din anii 1966-1969. „Nu am avut un merit excepţional. Meritul l-au avut oamenii cu care am lucrat. Toţi aceştia au lăsat urme adânci în sensibilitatea şi conştiinţa copiilor cu care au lucrat”, a spus Ileana Jean. Distinsa profesoară de limba română a amintit şi de părinţii săi, cărora le datorează pasiunea pentru lectură şi studiu. Ileana Jean care a debutat, în 1982, cu volumul de versuri „Vasul Danaidelor”, iar în primăvară a lansat lucrarea autobiografică „Izvorul Vieţii - Întoarcerea acasă”, lucrează în prezent la o nouă carte, un volum de nuvele.

UN MODEL PENTRU ELEVI Printre foştii elevi ai profesoarei Ileana Jean s-a aflat omul de cultură şi de televiziune Iulia Pană Gheorghe, care, în cadrul unui scurt, dar emoţionant discurs, a menţionat că îi datorează dascălului său faptul că a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Din programul artistic al Şcolii generale nr. 7 au făcut parte un moment Caragiale - sceneta „Five o’clock” - susţinut de elevii clasei a VIII-a D, coordonaţi de profesorul de limba română Marian Crăciun şi o „lecţie de istorie” menită să evidenţieze semnificaţia datei de 23 noiembrie 1978 - reintegrarea Dobrogei la Statul Român şi numirea primului prefect al Constanţei, Remus Opreanu. Inedita „lecţie” susţinută de elevi de la clasa a VII-a B, coordonaţi de prof. Gianina Titică, folosind teoria „inteligenţelor multiple”, a fost urmată de un scurt recital susţinut de talentata Bianca Niţă din clasa a V-a B, laureată a numeroase festivaluri de muzică uşoară pentru copii.

Taguri articol


12