Astronauţii NASA Doug Hurley şi Robert Behnken ar fi trebuit să pornească miercuri, la ora României 23.33, în prima misiune de pe teritoriu american - în nouă ani - spre Staţia Spaţială Internaţională. Însă, din cauza condiţiilor meteorologice, misiunea a fost amânată pentru sâmbătă, la ora 22.22, când lansarea a fost făcută cu succes.
O lansare în spațiu amânată trei zile a astronauților NASA Doug Hurley şi Robert Behnken a fost un succes sâmbătă, la ora 22.22!
Astronauţii NASA ar fi trebuit să pornească miercuri, la ora României 23.33, în prima misiune de pe teritoriu american, în nouă ani, spre Staţia Spaţială Internaţională. Însă, din cauza condiţiilor meteorologice, misiunea a fost amânată.
Lansarea a fost făcută cu succes în prezenţa președintelui SUA, Donald Trump. Primele minute de la lansare au trecut într-o emoție extraordinară, până când s-a desprins prima treaptă a rachetei.
PREVEDERI ȘI AMÂNĂRI
Deși lansarea era prevăzută pentru miercuri și a fost amânată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, cu toate că nici prognoza meteo pentru sâmbătă, 30 mai, nu era grozavă, a fost astfel programată pentru ora locală 15:22 (22:22, ora României) deoarece numai atunci Staţia Spațială Internațională s-ar fi aflat în locul potrivit, pe orbită, față de locul de unde a fost făcută lansarea, și anume, Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Dacă lansarea nu ar fi putut avea loc nici sâmbătă, următoarea fereastră de timp ar fi fost duminică (31 mai), la ora 19:00 GMT (22:00, ora României), dar, din fericire, a fost efectuată cu succes.
DE CE ESTE O MISIUNE ISTORICĂ
Misiunea este importantă din mai multe puncte de vedere: este pentru prima oară după aproape 10 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011. Și este, de asemenea, pentru prima dată când agenția spațială americană colaborează cu o companie privată pentru a-și transporta astronauții pe orbita spațială.
PRIMA MISIUNE CU ECHIPAJ UMAN PENTRU O CAPSULĂ DRAGON
Demo-2 este prima misiune cu echipaj uman pentru o capsulă Dragon, un produs al companiei SpaceX a lui Elon Musk. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS, în cadrul unui contract cu NASA din 2012. Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.
Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon, cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse. Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare.
ZBOR DEMONSTRATIV, PENTRU UN CONTRACT IMPORTANT!
Contractul de 2,6 miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are cu NASA prevede furnizarea a șase zboruri cu oameni la bord până la stația spațială. Primul dintre ele este programat la sfârșitul lunii august, zborul de acum, cu astronauții Hurley și Behnken, fiind unul demonstrativ.