Momente speciale pentru melomani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Momente speciale pentru melomani

Cultură 02 Noiembrie 2009 / 00:00 577 accesări

Cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, eveniment cu tradiţie, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, se apropie de sfârşit. Ultimele două seri ale lunii octombrie le-au oferit melomanilor aflaţi la malul mării adevărate clipe de desfătare. Seara de vineri a fost marcată de două momente speciale: omagiul adus maestrului Paul Constantinescu, de la a cărui naştere se împlineşte, anul acesta, un veac, şi extraordinarul concert al violonistului elveţian Alexander Dubach, care a prezentat, la Constanţa, Integrala Capriciilor pentru Vioară Solo, de Niccolo Paganini. În prima parte a serii, apreciatul tenor Florin Diaconescu, acompaniat de pianista Vasilica Stoiciu-Frunză, a adus, în sala Teatrului „Oleg Danovski”, frumuseţea şi expresivitatea liedurilor româneşti, adevărate bijuterii muzicale, având la bază versuri de Tudor Arghezi, Ştefan Octavian Iosif sau Radu Gyr.

În cea de-a doua parte a serii, Alexander Dubach, însoţit de vioara sa, a adus în dar melomanilor constănţeni, cu sprijinul Fundaţiei Rotary Club Constanţa, cele 24 de Capricii pentru Vioară Solo, de Niccolo Paganini. Spectatorii au fost seduşi de interpretarea carismaticului violonist Alexander Dubach, care a anunţat, în limba italiană, ordinea susţinerii fiecăruia din cele 24 de Capricii. La finalul recitalului, publicului i s-a rezervat şi o surpriză, artistului elveţian Alexander Dubach alăturându-i-se violonistul Tănase Garciu.

Fundaţia Rotary Club, care a organizat acest eveniment special pentru a sprijini participarea, pentru al şaselea an consecutiv, a lotului de elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB) la concursul internaţional „Space Settlement Design Contest”, organizat de NASA, a încheiat seara cu ceremonia de acordare a diplomelor de excelenţă pentru anul 2009, pentru merite deosebite în susţinerea societăţii civile tomitane. Astfel de distincţii i-au fost înmânate lui Alexander Dubach, Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, directorului general al Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, tenorului Florin Diaconescu, Centrului de Cercetări al Elevilor din cadrul CNMB, condus de profesorul Ion Băraru, Colegiului „Mircea cel Bătrîn”, reprezentat de directorul Vasile Nicoară, precum şi violonistului Tănase Garciu. Un moment deosebit de emoţionant pentru invitatul special al serii, Alexander Dubach, a fost acela în care acesta a primit din partea elevilor constănţeni Medalia de Aur a Colegiului „Mircea cel Bătrîn”. Diplome de excelenţă au mai primit decanul de vîrstă al fundaţiei Rotary Constanţa, Gabriel Dimoftache, şi vicepreşedintele Rotary Constanţa, Radu Mihailov.

Omagiu Mării Negre

Sâmbătă seară, sala Teatrului „Oleg Danovski” a găzduit un alt eveniment special pentru publicul de toate vârstele: concertul vocal-simfonic „Carmina Burana”, de Carl Orff, o adevărată desfătare pentru publicul care apreciază frumuseţea şi calitatea. Înainte de a se aşeza la pupitrul orchestrei simfonice, maestrul Radu Ciorei a dat citire mesajului adresat melomanilor, cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre, de către Consiliul Judeţean Constanţa, în calitatea sa de preşedinte al Euroregiunii Marea Neagră: „Să iubiţi şi să preţuiţi mereu marea, ca pe un dar binecuvântat al lui Dumnezeu!”.

Corul de copii al Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, condus de dirijorul Horaţiu Alexandrescu, a imprimat o notă de prospeţime concertului. Vocile lor tinere au contrastat în mod plăcut cu cele ale coriştilor Teatrului „Oleg Danovski”, conduşi de maestrul Adrian Stanache. Invitaţii serii au fost soprana Anna Mirescu, baritonul Iordache Basalic şi tenorul Valentin Racoveanu din Bucureşti. Minutele de aplauze călduroase din final au confirmat succesul deosebit al spectaculoaselor „Cîntece din Beuren”.



12