Regina Elisabeta a II-a a devenit, de ieri, monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie după regina Victoria, care a condus ţara timp de 64 de ani. Elisabeta a II-a, care a împlinit 85 de ani în urmă cu trei săptămâni, va marca, în iunie 2012, 60 de ani pe tron. Însă de ieri, a depăşit domnia regelui George al III-lea, care a murit în anul 1820, după ce a condus ţara timp de 59 de ani şi 96 de zile. Regina Victoria a stat pe tronul Marii Britanii 64 de ani, din anul 1837 până la moartea sa, în 1901. Pentru a depăşi acest record, Elisabeta a II-a ar trebui să rămână monarh până pe data de 10 septembrie 2015.
Regina Elisabeta a II-a urcat pe tron în 1952, la vârsta de 21 de ani, după moartea tatălui său, George al VI-lea. Ceremonia de încoronare a avut loc în 1953. În pofida vârstei şi a programului aglomerat, Elisabeta a II-a nu dă semne de oboseală. Urmează să facă, săptămâna viitoare, o vizită istorică de trei zile în Irlanda, prima a unui monarh britanic de la declararea independenţei ţării, în 1921. A vizitat numeroase şcoli, a participat la multe inaugurări şi gale şi s-a achitat anul trecut de 444 de obligaţii oficiale.
În pofida numeroaselor scandaluri care au zguduit monarhia britanică în anii \'80 - \'90, regina Elisabeta a II-a, devenită străbunică, este considerată un veritabil simbol al stabilităţii de către supuşii ei, care apreciază demnitatea cu care regina s-a achitat de îndatoririle ei de suveran al Regatului Unit. Britanicii au rămas în mare majoritate fideli monarhiei, rezultat confirmat şi de un sondaj realizat la sfârşitul lunii aprilie: 59% consideră că ţara lor se descurcă mai bine în calitate de monarhie decât dacă ar deveni republică. Însă, toată efervescenţa creată în jurul căsătoriei dintre prinţul William şi Catherine Middleton le-a dat unora anumite idei. Într-un sondaj realizat înainte de nunta regală, o treime dintre cei intervievaţi au declarat că şi-ar dori ca regina să abdice peste doi ani, pentru a-i ceda tronul nepotului ei, prinţul William. Regina Elisabeta a II-a deţine însă două recorduri: primul monarh care şi-a sărbătorit nunta de diamant şi primul monarh care a avut un premier născut în timpul domniei sale, pe Tony Blair, născut pe data de 6 mai 1953.