O monedă din aur ce marchează 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu va fi pusă în circulaţie, astăzi, de Banca Naţională a României (BNR). Aversul monedei prezintă, în partea superioară, stema României, valoarea nominală a monedei (1 leu, 10 lei sau 500 lei), iar în partea inferioară, în interiorul unei cununi de lauri, o reproducere a picturii „România Revoluţionară\" de Constantin Daniel Rosenthal.
Reversul prezintă, în partea stângă, în plan apropiat, portretul lui Nicolae Bălcescu reprodus după o pictură de Gheorghe Tattarescu, iar în dreapta, în plan îndepărtat, parţial acoperită de portret, o reprezentare a grupului de revoluţionari paşoptişti din acuarela lui Costache Petrescu şi anii „1819\", „2009\". La exterior sunt prezentate inscripţiile semicirculare „Dreptate Frăţie Unitate\" - sus şi „Nicolae Bălcescu\" - jos.
Moneda de aur va fi pusă în vânzare la preţul de 5.130 lei, moneda de argint - 180 lei, iar moneda de tombac cuprat - 70 de lei. Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele pot fi prezentate şi în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR. Preţurile menţionate mai sus nu includ preţul acestor cutii de prezentare.
Monedele din aur, argint şi tombac cuprat dedicate împlinirii a 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu - istoric, scriitor şi revoluţionar român -, au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată împlinirii a 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.