Colecţiile numismaţilor se pot îmbogăţi cu o nouă monedă din argint, dedicată aniversării a 140 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România: Bucureşti-Giurgiu. Moneda emisă de Banca Naţională a României readuce în conştiinţa publică acest moment care înseamnă actul de naştere al căilor ferate naţionale. În Principatele Române, construcţia de drumuri de fier a debutat prin cîteva linii construite de concesiuni străine: Barkley, Strousberg şi Offenheim. La 1 septembrie 1865, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Guvernul Român a dat în construcţie companiei engleze John Trevor-Barkley, linia Bucureşti-Giurgiu. Lucrările la calea ferată s-au încheiat în vara lui 1869, iar inaugurarea oficială a liniei a fost făcută cu mare fast, la 19 octombrie 1869 (31 octombrie pe stil nou), prin plecarea primului tren din gara bucureşteană Filaret. Însă, înaintea momentului inaugural, a avut loc un alt eveniment cu o semnificaţie deosebită: la 26 august 1869, plecînd din gara Filaret, Carol I a întreprins prima călătorie pe lina Bucureşti-Giurgiu. În portul dunărean, acesta s-a îmbarcat pentru a-şi continua călătoria spre ţinuturile natale.
Pe aversul monedei aniversare din argint emisă de BNR este redată locomotiva Călugăreni ieşind din Gara Filaret din Bucureşti, reprezentată într-o imagine de epocă. Reversul reprezintă o imagine a Bucureştiului de la mijlocul secolului al XIX-lea, precum şi a primului tren care a circulat între Bucureşti şi Giurgiu şi turnul din Giurgiu, simbol al oraşului.
Monedele sînt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sînt însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele sînt prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.
La Constanţa, societatea de numismatică „Ovidius Numis“, condusă de Bogdan Mihai, este loc de întîlnire pentru cei aproximativ 70 de membri ai săi, colecţionari pasionaţi de monede vechi, de monede de colecţie emise de Banca Naţională a României şi de medalii.