Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu 9 august, o monedă din argint, dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea filologului şi istoricului August Treboniu Laurian. Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, are formă rotundă, un diametru de 37 mm, o greutate de 31,103 grame şi marginea zimţată.
BNR va pune în circulaţie moneda dedicată lui August Treboniu Laurian într-un tiraj de 1.000 de bucăţi.
Aversul prezintă, de sus în jos, reprezentarea monumentului roman „Lupa capitolina\" - simbol al latinităţii poporului şi limbii române, stema României, inscripţia „ROMANIA\", valoarea nominală a monedei - „10 LEI\" şi anul de emisiune - „2010\". Reversul prezintă în prim plan portretul filologului şi istoricului August Treboniu Laurian, în plan secund, în partea dreaptă apare un fragment din coperta revistei Magazin Istoric pentru Dacia, în partea de jos - anii „1810\" şi „1881\", iar la exterior, inscripţia circulară „AUGUST TREBONIU LAURIAN\".
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint aferentă emisiunii numismatice „Aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui August Treboniu Laurian\" este de 215 lei. Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Monedele din argint din emisiunea numismatică „Aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui August Treboniu Laurian\" au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie în scop numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
August Treboniu Laurian (17 iulie 1810 - 25 februarie 1881), pe numele real Augustin Trifan, a fost filolog, istoric, publicist şi om politic. A fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei Române şi a condus forul academic în perioada 1870-1872 şi între 1873-1876. El a fost şi primul decan al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti (1864-1878). August Treboniu Laurian a fost, de asemenea, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.