Monede aniversare pentru numismaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Monede aniversare pentru numismaţi

Cultură 24 Septembrie 2010 / 00:00 399 accesări

Cele mai recente emisiuni numismatice ale Băncii Naţionale a României (BNR), dedicate unor personalităţi de excepţie ale vieţii culturale şi artistice - soprana Hariclea Darclee, actorul Ştefan Ciobotăraşu şi filologul şi istoricul August Treboniu Laurian - pot fi admirate la sediul „Ovidiu Numis”, condus de vicepreşedintele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis”, Bogdan Mihai. Monedele de argint îşi găsesc locul în vitrina sediului societăţii de pe bulevardul Tomis, alături de alte exponate care suscită interesul colecţionarilor, dar şi al publicului larg, pasionat de istoria ilustrată în... metal.

Moneda de argint dedicată sopranei Hariclea Darclee a fost emisă la sfârşitul lunii iulie, pentru a marca 150 de ani de la naşterea celei supranumită „privighetoarea Carpaţilor”. Născută la 10 iunie 1860, la Brăila, într-o familie cu rădăcini elene, Hariclea Haricli avea să devină una dintre marile soprane ale lumii. Istoria operei îi va rămâne îndatorată pentru celebra arie „Vissi d’arte” a Floriei Tosca din „Tosca”, pe care marele Giacomo Puccini a scris-o special pentru ea. Marea artistă, care a avut şansa să colaboreze cu cei mai importanţi compozitori, dirijori şi cântăreţi de operă ai timpului, s-a stins din viaţă în ianuarie 1939.

Şi aniversarea unui secol de la naşterea lui Ştefan Ciobotăraşu, supranumit „actorul celor 300 de roluri”, a fost marcată de BNR prin emiterea unei monede din argint. Născut la 21 martie 1910, în satul Lipovăţ, de lângă Vaslui, într-o familie de ţărani săraci, micuţul Ştefan a fost sortit de către părinţi unei cariere de... cizmar. Însă, înclinaţiile copilului şi, mai apoi, ale tânărului spre artă au făcut din Ştefan Ciobotăraşu una din figurile reprezentative ale teatrului românesc.

O monedă aniversară i-a fost dedicată şi filologului, istoricului şi omului politic August Treboniu Laurian, de la a cărui naştere s-au împlinit, în 2010, 200 de ani. Unul dintre cei mai erudiţi intelectuali români ai secolului al XIX-lea, acesta şi-a legat numele de o serie de iniţiative importante pentru cultura românească.

Taguri articol


12