Monumentele Hârşovei, valorificate european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Master Plan pentru sesiunea de finanţare 2014-2020

Monumentele Hârşovei, valorificate european

Cultură 07 Iulie 2012 / 00:00 746 accesări

La Hârşova, aşezarea constănţeană de pe malul Dunării, cu o vechime de şapte milenii, se desfăşoară un proiect european care vizează în principal, pentru următorii ani, conservarea şi valorificarea monumentelor sale istorice şi naturale. În cadrul unui proiect european în valoare de 1,3 milioane euro, se află în derulare, în perioada 2012-2014, un Master Plan în vederea identificării posibilităţilor de dezvoltare a oraşului, care va sta la baza proiectelor şi cererilor de finanţare pentru sesiunea 2014-2020. Această acţiune se desfăşoară în cadrul Programului european de cooperare teritorială INTERREG IV C, prin care districtul londonez Lewisham aplică, în parteneriat cu autorităţi din Germania, Italia, Romania şi Grecia, în perioada 2012-2014, Proiectul 1011R4 - EUROPEAN RIVER CORRIDOR IMPROVEMENT PLAN (ERCIP). Printre cei înscrişi în proiect se află şi Primăria Hârşova.

Potrivit directorului de programe din cadrul Primăriei Hârşova, Carmen Cheran, „proiectul îşi propune să ofere participanţilor prilejul de a-şi împărtăşi experienţa acumulată în domeniul amenajării cursurilor şi bazinelor fluviale, cunoscând că atât Anglia, cât şi Germania au o mare experienţă din acest punct de vedere. În cazul participanţilor români, obiectul proiectului îl constituie malul drept al Dunării din proprietatea oraşului Hârşova, cu privire specială pe spaţiul intravilan care va trebui să-şi găsească, în cel mai scurt timp, înfăţişarea unei localităţi europene”. Proiectul a început deja să se deruleze, de la 1 ianuarie.

AŞEZAREA NEOLITICĂ ŞI CETATEA, ÎN ATENŢIA EXPERŢILOR În cadrul raportului de analiză pentru zona Hârşova, atenţia experţilor este îndreptată cu precădere spre apărarea şi valorificarea monumentelor istorice: aşezarea neolitică, unică în Europa prin stratul de cultură înalt de peste 12 m, cetatea romană, romano-bizantină şi medievală, monument istoric de valoare excepţională pentru că acoperă o perioadă de 19 secole de istorie românească şi europeană. Sunt vizate, de asemenea, monumentele peisagistice şi naturale - stâncile de la Dunăre pe care se ridică oraşul au statutul de Rezervaţie naturală şi peisagistică încă din anul 1943, cu numele de Canaralele din portul Hârşova. De asemenea, în aval se găseşte o mare arie protejată, de peste 50 de hectare, pe care se mai întâlnesc încă resturi ale florei de stepă dobrogeană din ultimii cinci sute de ani. Nu sunt uitate nici clădirile vechi, monumente istorice aflate, din nefericire, în stadiu avansat de degradare, cum este şi ansamblul Cotovu. Un obiect serios de analiză îl reprezintă şi apele termale din apropierea localităţii, pe malul Dunării, spre Vadu-Oii.



12