Monumentul dedicat memoriei Eroilor Regimentului 13 Artilerie, profanat din nou după 60 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Monumentul dedicat memoriei Eroilor Regimentului 13 Artilerie, profanat din nou după 60 de ani

Eveniment 29 August 2006 / 00:00 2116 accesări

Statuile şi monumentele din Constanţa, începînd cu acest sezon estival, au intrat în atenţia Primăriei Municipiului Constanţa şi a Uniunii Artiştilor Plastici. Cele două instituţii au demarat un amplu program de reabilitare a acestor monumente. După ce au fost restaurate statuia lui Ovidiu realizată de Ettore Ferari, Faun cu nimfă de Oscar Han şi cea a primarului Ion Bănescu, creaţie a lui Dumitru Paciurea, a venit şi rîndul monumentului dedicat Eroilor Regimentului 13 Artilerie, situat în parcul de lîngă Capela Militară, pe bd-ul Tomis. Vineri, angajaţii Primăriei împreună cu mai mulţi artişti plastici au demontat globul de metal aferent statuii cu vultur, pentru a-l recondiţiona, urmînd ca restul elementelor să fie demontate în zilele următoare. În noaptea care a urmat, reprezentanţii primăriei au avut o surpriză neplăcută: mai multe persoane au anunţat că vulturul de bronz nu se mai află pe soclu, iar un tînăr, care a ajuns la spital, susţine că elementul monumentului s-a prăbuşit peste el.

Ieri, victima vulturului de bronz, Ionuţ Bosînceanu, de 20 ani, se afla internată în secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean Constanţa, unde suferise o intervenţie chirurgicală de refacere a piciorului zdrobit de "pasărea de bronz". "Vineri noaptea, pe la ora 1.00, eram în parcul de lîngă Capela Militară cu încă doi prieteni. Aceştia stăteau pe bancă, în dreptul monumentului, iar eu în picioare lîngă ei. La un moment dat, nu ştiu ce s-a întîmplat că m-am trezit cu vulturul de bronz peste picioare", a declarat Ionuţ Bosînceanu. Tînărul susţine că este din Constanţa şi locuieşte pe strada Mircea cel Bătrîn, însă asistentele spun că, în momentul internării, acesta a declarat că este din Iaşi şi nu are niciun fel de acte la el. Mai mult, povestea relatată de tînăr este de-a dreptul fascinantă în condiţiile în care banca lîngă care se afla acesta este situată la aproape zece metri de soclul pe care era aşezat vulturul. Mai exact, el a încercat să inducă ideea că pasărea de bronz, cîntărind aproape 50 kg, şi-a luat zborul şi după zece metri s-a prăbuşit chiar peste piciorul tînărului. Reprezentanţii Primăriei Constanţa declară că bronzul din care este realizată statuia este de foarte bună calitate avînd şi o valoare destul de mare, lucru care poate duce la concluzia că cei trei tineri fie intenţionau să fure monumentul, fie doar să îl vandalizeze. Cu toate acestea, reacţia poliţiştilor constănţeni a fost mai mult decît întîrziată. Ieri, în jurul prînzului, oamenii legii din Secţia 1, pe a cărei arie de competenţă se află monumentul, nu ştiau încă exact dacă vulturul de bronz este sau nu pe locul lui. Abia spre orele după amiezii, conducerea secţiei a luat decizia de a-l audia pe tînărul accidentat. Vulturul se află în custodia Primăriei Constanţa, fiind ridicat de la locul incidentului de angajaţii acesteia scurt timp după întîmplare.

După 60 de ani

Monumentul dedicat memoriei Eroilor Regimentului 13 Artilerie este o creaţie a artistei Miliţa Pătraşcu şi este format dintr-o coloană înaltă de trei metri susţinută de un soclu hexagonal de 75 cm, în capătul căreia, pe un glob metalic stilizat, se află un vultur de bronz cu aripile desfăcute. Creaţia artistei se află în locaţia respectivă încă din anul 1925, fiind în incinta regimentelor militare de pe bd-ul Carol, actualul Tomis. Monumentul nu este la prima profanare, soldaţii sovietici au smuls crucea din pliscul vulturului. Elementul furat de militarii ruşi a fost pus la loc abia după treizeci de ani, el fiind realizat în Întreprinderea Mecanică Navală, actualmente Meconst. Tot atunci, din ordinul conducerii Partidului Comunist Român de la acea vreme, s-a realizat şi o copie a statuii care urma să fi amplasată în judeţ. În prezent, copia, care este mult mai uşoară decît originalul, fiind goală în interior, se găseşte la Muzeul de Artă din Constanţa.



12