Monumentul Marii Uniri, în Portul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Monumentul Marii Uniri, în Portul Constanţa

Cultură 22 August 2014 / 00:00 488 accesări

Monumentul Marii Uniri, realizat în China de sculptorul Florin Codre, la solicitarea Ministerului Culturii (MC), a fost trimis în țară. Potrivit sculptorului, în acest moment, „întreg monumentul, ambalat şi transportat din China în şase containere care conţin 150 de tone de marmură sculptată, a ajuns în ţară, în Portul Constanţa”. Artistul, pe numele căruia MC a depus plângere penală pentru că nu a livrat Monumentul Marii Unirii la timp, solicită ministerului sprijin financiar de 400.000 de lei - printr-un act adițional - pentru a-l transporta şi amplasa la Arad.

„Am adus, conform contractului încheiat cu Ministerul Culturii, monumentul acasă, de la zeci de mii de kilometri. De la Constanţa la Arad, unde urmează a fi amplasat, mai sunt doar câteva sute de kilometri. Din nefericire, starea sănătăţii nu-mi permite să procur în acest moment banii necesari pentru a parcurge şi aceşti ultimi kilometri”, precizează sculptorul Florin Codre, într-o notificare trimisă, pe 14 august, Ministerului Culturii.

„Adaug şi faptul că suma pe care o propun pentru actul adiţional este de zece ori mai mică decât suma pe care am cheltuit-o din resurse proprii, vânzându-mi casa, aşa cum am amintit, pentru finalizarea monumentului, ambalarea şi aducerea lui la Constanţa”, mai spune Florin Codre. Sculptorul precizează că încheierea actului adiţional pe care îl sugerează „nu iese din logica unei lucrări şi a unei operaţiuni de anvergura pe care a presupus-o Monumentul Marii Uniri”.

Pe 15 iulie, Biroul de Presă al Ministerului Culturii arăta, referitor la situaţia Monumentului Marii Uniri comandat pentru a fi amplasat în Arad, că a fost depusă o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care nu a mai livrat lucrarea realizată în China.

Monumentul Marii Uniri ar fi trebuit să fie dezvelit la Arad pe 1 Decembrie 2012.



12