Monumentul Marii Uniri rămâne blocat în Portul Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deoarece Ministerul Culturii nu acordă bani

Monumentul Marii Uniri rămâne blocat în Portul Constanța

Cultură 07 Octombrie 2014 / 00:00 678 accesări

Tumultoasa epopee a monumentului „Marii Unirii”, creat de sculptorul Florin Codre, care ar fi trebuit să fie dezvelit la Arad, pe 1 decembrie 2011, este departe de a se fi încheiat. Monumentul, ambalat şi transportat din China în şase containere, care conţin 150 de tone de marmură sculptată, așteaptă în Portul Constanța, încă din luna august, să fie transportat la Arad, însă Ministerul Culturii nu va aloca bani pentru acest lucru.

SUMA PRIMITĂ DE SCULPTOR INCLUDEA ȘI TRANSPORTUL „Când au fost trimise piesele în țară, în mod greșit la destinatar a fost trecută Primăria Arad. Expeditorul este autorul lucrării, care ar trebui să fie și destinatarul, conform contractului încheiat cu ministerul”, a spus ministrul Kelemen Hunor. El a adăugat că suma de 10 milioane de lei plătită pentru lucrarea sculptorului include și transportul până la Arad și supravegherea instalării componentelor. „Am făcut toate demersurile să schimbăm destinatarul, să fie Florin Codre, care trebuie să preia lucrarea din port. Noi nu putem, cum nu poate nici Primăria Arad. Nu avem bază legală pentru a aloca această sumă”, a spus ministrul.

Potrivit ministrului, sculptorul se află în Franța, dar este așteptat în țară în această lună. „După informațiile mele, va veni în Arad în octombrie. Așa a transmis către funcționarii din minister. Sperăm că va găsi soluții să transporte piesele până la Arad”, a declarat ministrul.

Sculptorul Florin Codre, pe numele căruia Ministerul Culturii (MC) a depus plângere penală pentru că nu a livrat Monumentul Marii Uniri, realizat în China, spunea că lucrarea a fost adusă în Portul Constanţa. El cerea ministerului sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta şi amplasa la Arad.



12