Moody’s a retrogradat China pentru prima dată după 1989

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moody’s a retrogradat China pentru prima dată după 1989

Economie 24 Mai 2017 / 10:20 506 accesări

Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat miercuri ratingul de țară al Chinei, prima acțiune de acest fel adoptată de Moody's în cazul Chinei în aproape trei decenii, pe fondul estimărilor că soliditatea financiară a gigantului asiatic se va deteriora în următorii ani pe măsură ce datoria crește și economia încetinește, informează Reuters. Acțiunile chineze au scăzut la fel ca și yuanul și dolarul australian după ce Moody's a retrogradat ratingul de țară al Chinei de la "Aa 3" până la "A1", cu perspectivă stabilă. "Retrogradarea reflectă estimările Moody's că soliditatea financiară a Chinei se va eroda în cursul următorilor ani, pe măsură ce volumul total al datoriei va continua să crească iar creșterea potențială încetinește", a informat Moody's într-un comunicat. Agenția de evaluare apreciază că reformele adoptate de autoritățile de la Beijing vor încetini dar nu vor putea împiedica creșterea datoriei țării.

În replică, Ministerul chinez de Finanțe a anunțat că decizia Moody's se bazează pe o metodologie inadecvată de evaluare a riscurilor cu care se confruntă a doua economie a lumii. "Moody's supraestimează dificultățile cu care se confruntă economia chineză", se arată într-un comunicat al Ministerul chinez de Finanțe. În ultimele luni, autoritățile de la Beijing și-au intensificat măsurile de combatere a investițiilor riscante care pun în pericol stabilitate celei de-a doua economii a lumii. Banca Centrală a Chinei a majorat de două ori dobânda de bază începând din luna februarie iar Autoritatea de reglementare a băncilor a început să limiteze produsele de investiții cu grad mare de risc. Deși retrogradarea va crește ușor costurile de creditare ale Guvernului chinez și ale companiilor de stat, ratingul de țară al Chinei rămâne în zona investment grade fiind similar cu cel acordat unor țări precum Japonia, Arabia Saudită și Estonia.

Celelalte agenții de evaluare atribuie Chinei un rating "AA minus", cu perspectivă negativă în cazul Standard & Poor's, și "A plus" cu perspectivă stabilă în cazul Fitch Ratings.

Taguri articol


12