Liderul radical şiit Moqtada al-Sadr crede că armata britanică a fost învinsă în Irak, singura opţiune fiind retragerea din această ţară, relatează “The Independent”. “Britanicii s-au predat şi ştiu că vor părăsi Irakul curînd. Se retrag din cauza rezistenţei cu care s-au confruntat. Fără asta ar fi stat mai mult timp, este clar”, afirmă liderul radical şiit, care comandă şi Armata lui Mehdi, miliţiile care s-au confruntat de nenumărate ori cu trupele britanice şi americane. “Londra şi-a pus soldaţii într-o situaţie periculoasă trimiţîndu-i aici, dar şi populaţia din ţară. Şi-au făcut duşmani printre musulmani şi se tem de atentate pentru că au participat la război. A fost greşeala lor”, avertizează al-Sadr, care consideră că regiunea Basra va fi mai liniştită după plecarea trupelor britanice. Moqtada al-Sadr i-a lăudat pe sunniţii irakieni care au început să lupte împoriva grupărilor extremiste care atacau şiiţi. “Eroii irakieni din Ramadi s-au ridicat împotriva reţelei al-Qaida şi a americanilor, scriindu-şi numele în cărţile de istorie”, a continuat liderul radical şiit, dezminţind zvonurile că ar fi fugit în Iran. “Sîntem în război, America este inamicul şi avem dreptul să primim ajutor de oriunde. Dar nu am cerut ajutorul Iranului”, a afirmat al-Sadr, salutînd recenta decizie a ONU de extindere a rolului în Irak. “Voi susţine ONU dacă vor înlocui trupele de ocupaţie americane şi britanice”, a spus el.
În Marea Britanie, un sondaj de opinie citat de cotidianul “Financial Times” arată că acum, cetăţenii britanici sînt mai suspicioşi cu privire la musulmani decît americanii sau alţi cetăţeni europeni. Doar 59% din britanici consideră că este posibil ca o persoană să fie deopotrivă musulman şi cetăţean al Marii Britanii, o proporţie mai mică decît în Franţa, Germania, Spania, Italia sau SUA, ţări în care a fost realizat acest sondaj. Cetăţenii britanici se aşteaptă într-o măsură mai mare la comiterea unui atentat terorist major pe teritoriul ţării lor, în următoarele 12 luni. Britanicii consideră, de asemenea, într-o măsură mai mare, musulmanii drept o ameninţare pentru securitatea naţională şi cred că aceştia deţin o putere politică prea mare. În SUA, unde se află mai puţini musulmani decît în Franţa, Marea Britanie sau Germania, 21% dintre persoanele interogate percep musulmanii ca pe o ameninţare, în timp ce 20% susţin că ei deţin prea multă putere. Sondajul a fost realizat pe Internet, în perioada 1-13 august, pe un eşantion de 6.398 de persoane adulte din şase state.
În cursul zilei de ieri, guvernatorul provinciei al-Muthana din sudul Irakului a fost ucis de explozia unei mine amplasate la marginea drumului, care a vizat convoiul acestuia. Guvernatorul Mohammed Ali al-Hassani se deplasa de la Rumaitha la Samawa, capitala provinciei, cînd convoiul său a fost atacat, iar cel puţin cinci gărzi de corp ale guvernatorului au fost rănite. Hassani este cel de-al doilea guvernator şiit ucis în ultima săptămînă în ceea ce pare a fi un conflict între şiiţi. El era membru al Consiliului Suprem Islamic Irakian (SIIC), cel mai mare partid şiit din Irak, a cărui ramură armată, organizaţia Badr, a fost în conflict cu miliţiile Armata lui Mehdi, ale clericului şiit Moqtada al-Sadr. Guvernatorul provinciei Diwaniya, Khalil Jalil Hamza, care era şi el membru al SIIC, a fost ucis împreună cu şeful poliţiei locale, la începutul acestei luni.