Mort de epuizare sau ucis de sălbăticiuni?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ancheta continuă în cazul băiatului dispărut la Rînca!

Mort de epuizare sau ucis de sălbăticiuni?

Eveniment 18 August 2009 / 00:00 1338 accesări

Deznodămînt tragic în cazul băiatului de şapte ani dispărut la Rînca în urmă cu o lună. Speranţele rudelor lui Costea Velcev au fost spulberate ieri, în momentul în care părinţii au recunoscut hainele fiului lor, găsite duminică, la opt kilometri de cabana în care băiatul era cazat cu bunicii săi. Rămăşiţele umane descoperite alături de haine într-o rîpă împădurită, vor fi analizate de specialiştii Institutului de Criminalistică din Capitală pentru a compara profilul genetic al resturilor de cadavru uman cu cel al mamei băiatului din Techirghiol. Legiştii vor încerca să stabilească dacă băiatul a murit înainte să fi fost atacat de animale sau dacă acestea l-au omorît. Cercetările de la Rînca amintesc de cazul “Vlăduţ”, copilul de 4 ani şi 8 luni din Constanţa, care a dispărut în octombrie 2004, în pădurea tulceană Niculiţel.

Părinţii lui Costea Velcev, băieţelul de şapte ani dispărut în urmă cu aproape o lună de lîngă o cabană din staţiunea gorjeană Rînca, au plecat ieri dimineaţă, împreună cu bunicii micuţului, spre Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, din Bucureşti. Acolo a fost adus trupul neînsufleţit al unui copil sfîşiat de animale, pe care un localnic l-a descoperit, duminica trecută, la aproape opt kilometri de locul în care Costea a fost văzut pentru ultima dată. Familia Velcev a fost chemată de autorităţi la Bucureşti, pentru a identifica bucăţile de îmbrăcăminte găsite lîngă cadavru. Din primele cercetări a reieşit că acestea ar corespunde cu hainele purtate de Costea în ziua în care a plecat de lîngă cabană. „I-am văzut duminică. Au slăbit incredibil de mult în ultimele săptămîni, sînt distruşi de ceea ce li se întîmplă. Vă daţi seama cum s-au simţit cînd au auzit că este posibil ca rămăşiţele găsite la Rînca să fie ale fiului lor. Pînă acum, mai aveau speranţe că va fi găsit în viaţă. Acum parcă şi iluziile i-au părăsit. Cu Olga, mama lui Costea, n-am îndrăznit să vorbesc. Am întrebat-o cum se simte, dacă rezistă şi mi-a răspuns că încearcă să facă faţă acestei drame. Tatăl vitreg al lui Costea, Vasile Păduraru, care îl iubea ca pe ochii din cap pe băiat, este la fel de afectat. L-am văzut şi pe el prin curte şi abia l-am recunoscut”, povesteşte Elena Băisan, în vîrstă de 46 de ani, una dintre vecinele Olgăi Velcev. Femeia spune că în ziua în care au primit vestea dispariţiei lui Costea, părinţii acestuia au plecat disperaţi spre Rînca. „Îl iubeau foarte mult pe acest copil. Tot ce făceau, făceau pentru el. Nu i-a lipsit nimic, niciodată. Era un băieţel foarte bine crescut, se vedea cîtă grijă au de el şi cît de mult îşi doreau să îi dea o educaţie aleasă”, spune Elena Băisan, care îşi aminteşte de pregătirile făcute pentru călătoria la Rînca. „Îmi aduc aminte că mi-a spus mama lui Costea că bunicii vor să-l ducă la Rînca, să se mai relaxeze, să respire aer curat, să vadă natura”, a adăugat femeia. „Cînd i-am văzut pe stradă, acum cîteva zile, nu mi-a venit să cred cît de mult i-a schimbat această tragedie. Erau de nerecunoscut. Nu am stat foarte mult de vorbă cu ei, nu îi cunoşteam foarte bine, s-au mutat aici în urmă cu doi ani”, spune o altă vecină care locuieşte pe strada Mircea Vodă, din Techirghiol, peste drum de familia Velcev.

Părinţii au identificat hainele fiului lor

Primele studii efectuate, ieri, de specialiştii de la “Mina Minovici” au arătat că ar fi vorba despre un copil de aproximativ şapte ani, dar numai testul ADN realizat în laboratoarele Institutului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) va putea confirma dacă este vorba despre cadavrul lui Costea Velcev. “Am primit fragmente umane şi nu corpul întreg. Din resturile umane lipsesc capul şi o mînă, iar celelalte fragmente sînt foarte deteriorate şi chiar în stare avansată de putrefacţie”, a explicat directorul general al Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici”, prof. dr. Dan Dermengiu. Legiştii vor încerca să stabilească dacă băiatul a murit înainte de a fi sfîşiat de sălbăticiuni sau dacă acestea l-au omorît. “Şi acest lucru pare foarte greu de identificat acum, dar analiza resturilor umane va continua şi zilele următoare”, a adăugat prof. dr. Dan Dermengiu.

Potrivit Poliţiei Române, părinţii au identificat hainele lui Costea - o pereche de pantaloni bleumarin cu două dungi albe şi o geacă. Rezultatele analizei AND realizate de specialiştii Institutului de Criminalistică din cadrul IGPR, vor fi gata în aproximativ o săptămînă. Poliţiştii gorjeni au reluat, ieri, căutările în zona montană Rînca, în încercarea de a găsi şi alte bucăţi de haine sau rămăşiţe care au legătură cu cazul dispariţiei lui Costea Velcev. Insp. princ. Daniel Tică, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj, a participat ieri, la căutările desfăşurate în valea în care au fost descoperite rămăşiţele umane pentru a găsi şi ultimele resturi de haine sau fragmente umane care au legătură cu cazul dispariţiei băiatului. “Au fost aduşi din nou cîini de la Centrul Chinologic Sibiu, specializaţi în depistarea cadavrelor în zone cu teren accidentat. După ore de căutări, în apropierea locului în care a fost găsit trupul sfîşiat de animalele pădurii, cîinii au descoperit un alt fragment osos care seamănă cu o coastă umană şi care va fi trimis la Bucureşti. Este o zonă cu puiet de brad foarte dens, unde echipele de căutare nu au ajuns în zilele anterioare. Pe lîngă urşi, în pădure trăiesc porci mistreţi - s-au găsit urmele lor - dar şi cîini sălbăticiţi după ce au fost alungaţi de la stîne“, a declarat insp. princ. Daniel Tică.

Amintim că băieţelul a fost dat dispărut pe 23 iulie, după ce a plecat de la o cabană la care se cazase cu bunicii săi cu o zi înainte, el fiind căutat de atunci fără întrerupere de sute de poliţişti, jandarmi, poliţişti comunitari, salvamontişti şi voluntari.

Asemănări cu cazul “Vlăduţ”

Cazul de la Rînca aminteşte de cazul “Vlăduţ”, copilul de 4 ani şi 8 luni din Constanţa, care a dispărut pe 17 octombrie 2004, în pădurea tulceană Niculiţel, după ce asistase împreună cu familia sa la o slujbă religioasă oficiată la mănăstirea Cocoşu. Vlăduţ a fost văzut ultima oară în jurul orelor 17.00, jucîndu-se în apropierea lizierei, în timp ce mama sa pregătea masa lîngă o troiţă. După căutări disperate, şase zile mai tîrziu, copilul a fost descoperit într-o rîpă adîncă, situată la 3,5 km de drum drept de la locul dispariţiei. De la început, probele din acest caz au indicat clar faptul că Vlăduţ a fost răpit şi sechestrat de o persoană necunoscută, fiind ţinut într-un adăpost în care a beneficiat de condiţii minime de igienă. Din cauza lipsurilor îndurate, copilul a intrat în comă hipoglicemică, ceea ce l-a determinat pe răpitor să-l abandoneze în pădure, lăsîndu-l să moară în rîpă. Anchetatorii tulceni au comis, pe parcursul cercetărilor, nenumărate gafe, ignorînd probele şi vehiculînd în permanenţă ideea că Vlăduţ se rătăcise şi a stat şase zile, singur, în pădure. La presiunile exercitate de familie şi avocatul angajat, în martie 2006, cazul „Vlăduţ” a fost redeschis, dar ancheta nu a fost finalizată pînă în prezent. Civilii care l-au găsit au declarat, în repetate rînduri, că băiatul era în viaţă, dar afirmaţiile lor nu au fost mult timp luate în seamă de anchetatori. Vlăduţ a fost dus pînă la o ambulanţă în care se afla doar o asistentă adormită, care, fără să verifice atent pulsul, extrem de scăzut din cauza hipotermiei, l-a declarat mort \"dintr-o simplă privire\". Mai mult, aceasta i-a făcut o injecţie cu adrenalină care, potrivit specialiştilor, i-ar fi putut fi fatală. În timpul acesta, medicul Spitalului Judeţean Tulcea, aflat de gardă în acea noapte, rămăsese la unitate şi, potrivit martorilor, se juca pe calculator.



12