Ninsoarea şi frigul au provocat la sfârşitul săptămânii trecute moartea a circa 30 de persoane în Europa, unde mii de persoane au fost blocate în trenuri, pe şosele, în gări şi aeroporturi, înainte de sărbătorile de iarnă. Intemperiile au cuprins întregul continent.
Un bărbat, de 40 de ani, fără locuinţă, a fost găsit mort, în noaptea de duminică spre luni, într-o construcţie nefinalizată din Chişinău. Bărbatul a decedat, cel mai probabil, din cauza hipotermiei, fiind prima victimă a iernii în acest an în R.Moldova. Totodată, 13 localităţi din sudul şi centrul ţării au rămas fără curent electric din cauza căderilor masive de zăpadă, iar accesul echipelor de intervenţie este îngreunat, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ministerul Transporturilor a anunţat că toate punctele de trecere a frontierei către Ucraina au fost deja deschise. La Tudora 60 de tiruri aşteaptă să intre în Ucraina, după ce autorităţile au permis maşinilor de mare tonaj să intre în ţara vecină. De altfel, în Ucraina s-au înregistrat şi cele mai multe decese puse pe seama valului de frig cu 27 de persoane. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în regiunile Doneţk, cu 11 morţi, şi în peninsula Crimeea, cu cinci decedaţi, în contextul în care în ţară se înregistrează puternice căderi de zăpadă, care au perturbat traficul aerian şi rutier. În ţara vecină, Polonia, 21 de persoane au murit duminică, temperaturile scăzând la minus 20 de grade Celsius. Acestea au ridicat la 69 numărul victimelor iernii de la începutul lui decembrie. În Bosnia-Herţegovina, cadavrele a trei persoane, îngheţate de frig, au fost găsite la Sarajevo şi Teslic. Mercurul termometrelor a coborât sub minus 10 grade Celsius, ieri, în Bulgaria, unde 35 de localităţi au rămas fără curent electric din cauza defecţiunilor provocate de vremea nefavorabilă.
O iarnă la fel de grea se înregistrează şi în sudul Europei. Ninsorile şi temperaturile de minus 17 grade au perturbat puternic transporturile în regiunea Madrid, luni, 174 de zboruri fiind anulate sau amânate la aeroportul internaţional Madrid-Barajas. Opt trenuri de mare viteză din Madrid având ca destinaţie Barcelona, Malaga şi Sevilia, au fost anulate. Reţeaua franceză de Transport de Electricitate a anunţat luni că a întrerupt furnizarea de electricitate pentru două milioane de persoane din Provence-Alpi-Coasta de Azur, în urma unui incident tehnic, pentru a evita o pană totală în această regiune din sud-estul Franţei. Unele cartiere, între care centrul oraşului Marsilia, dar şi cartiere întregi din Nisa, erau private de electricitate luni. Totodată, traficul trenurilor Eurostar urmează să fie reluat parţial abia marţi dimineaţă, dacă testele în curs de derulare vor fi trecute cu bine. Preşedintele Sarkozy a cerut ieri reuniunea de urgenţă a comisiei franco-britanice competentă pentru tunelul de sub Canalul Mânecii. Peste 2.000 de călători au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă blocaţi în tunelul de sub Canalul Mânecii. Unii călători au stat timp de 15 ore fără apă şi hrană, în frig. Valul de frig însoţit de ploi şi ninsori care afectează de la sfârşitul săptămânii trecute nordul Italiei a provocat întârzierea şi anularea mai multor trenuri, dar şi închiderea unor şcoli, în special în Veneţia. Oraşul Milano este acoperit de zăpadă, iar Primăria le-a cerut localnicilor să evite să folosească maşinile. Între 30 şi 40 de trenuri au fost anulate, iar întârzierile trenurilor către sudul ţării au ajuns până la cinci ore.