Morţii de la Periprava cer să se facă dreptate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Morţii de la Periprava cer să se facă dreptate!

Eveniment 31 Iulie 2018 / 15:55 914 accesări

În cursul zilei de 26 iulie 2018, procurori militari din cadrul Secției parchetelor militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au continuat cercetările în cauza având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu privire la moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost descoperite într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Periprava, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic în colonia penitenciară care a funcţionat în zonă între anii 1957-1964.

Cercetările reprezintă cea de a patra cercetare la față la locului, în cadrul căreia au fost descoperite mai multe rămășițe scheletice, procedându-se la ridicarea acestora în vederea efectuării investigațiilor de specialitate.

Din materialele documentare ale IICCMER a rezultat că, la începutul anului 1950, în Periprava, a funcţionat o secţie a formaţiunii penitenciare Chilia, care de la 1 iulie 1957 a devenit unitate de sine stătătoare. În perioada 1959 - 1964, în această colonie penitenciară au fost aduşi mii de deţinuţi, în scopul construirii unui dig cu lungimea de 16,5 km, între localităţile Periprava şi Sfiştofca, precum şi a înălţării şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de 2,5 km.

Pe parcursul acestui interval de timp s-a produs moartea unui număr de cel puţin 124 deţinuţi, majoritatea condamnaţi politic, decesul acestora fiind cauzat, atât de condiţiile meteorologice extreme, cât şi de lipsa de hrană, lipsa apei potabile şi asistenţei medicale, precum şi de accidente de muncă survenite în condiţiile unui regim istovitor şi al comportamentului abuziv şi violent al personalului de pază, încadrat la diverse unități militare. Menționăm că, în cursul anului 2016, între PÎCCJ și IICCMER a fost încheiat “Protocolul privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică necesare efectuării cu celeritate a activităţilor de urmărire penală în cauzele care au ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România”. Scopul protocolului îl constituie crearea mecanismelor necesare cooperării eficiente în vederea aflării adevărului și efectuării unei anchete efective în cauzele privind infracțiuni contra umanității în perioada menționată. În acest context, la activitate au fost prezenți domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și domnul general de brigadă Gheorghe Cosneanu, procurorul șef al Secției parchetelor militare, precum și reprezentanții IICCMER.



12