ŞEDINŢĂ După consultări cu partidele politice, Guvernul Ponta a stabilit ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 9 decembrie. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, după şedinţa de sâmbătă a Executivului. Iniţial, principala propunere pentru parlamentare a fost 2 decembrie, care a fost însă exclusă din ecuaţie, pentru că este mult prea apropiată de Ziua Naţională a României. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, în preajma datei de 1 Decembrie, mulţi cetăţeni pot fi plecaţi din localităţile de domiciliu. „S-a ajuns la concluzia că 30 noiembrie este prima zi liberă de Sf. Andrei, urmează 1 Decembrie, Ziua Naţională, este posibil ca foarte mulţi cetăţeni să plece către alte localităţi, chiar şi în judeţele limitrofe. Acei cetăţeni sunt obligaţi să voteze în circumscripţia în care sunt arondaţi şi pentru a nu fi această încurcătură s-a optat pentru data de 9, duminică, în care nu este nimic altceva”, a declarat Andrei Zaharescu. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a spus că el ar fi preferat ca alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 25 noiembrie. Numai că ideea Executivului a fost respinsă categoric de PDL. „Ar fi fost de o mie de ori mai bine să fie pe 25 noiembrie. Nu ştiu ce calcule are PDL, că dacă mai întârzie o săptămână sau două alegerile. Nu ştiu cât or să mai crească ei în sondaje”, a declarat premierul Ponta. Acesta a arătat că, probabil prin refuzul lor de a accepta data de 25 noiembrie, PDL a rămas în logica „boicotului”, dar lipsa alegătorilor la alegeri nu e în folosul nimănui.
BUGET Pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, Guvernul a alocat un buget total de 199 milioane de lei, aproape dublu faţă de suma alocată în vederea desfăşurării alegerilor legislative din 2008. Din bugetul total aprobat de Guvern, 176 milioane de lei au fost alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, 4,55 milioane de lei către Institutul Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane de lei către Autoritatea Electorală Permanentă, 5,25 milioane de lei către Ministerul Afacerilor Externe şi 1,99 milioane de lei către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, Executivul a mai stabilit, sâmbătă, şi nivelul indemnizaţiilor pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale, ale informaticienilor, statisticienilor şi personalului tehnic auxiliar.
SISTEM Cetăţenii români vor vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie doar cu cartea de identitate, după ce Guvernul a prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral. „S-au prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral din cauza faptului că, până în prezent, nu tuturor cetăţenilor români cu drept de vot le-au fost eliberate cărţi de alegător şi, din cauza subfinanţării, registrul electoral nu e operaţional”, a precizat Andrei Zaharescu. El a mai afirmat că au mai fost aprobate modelul buletinelor de vot şi modelele ştampilelor ce vor fi folosite la alegerile parlamentare din decembrie 2012.