Moș Nicolae, sărbătoarea care deschide sezonul cadourilor. V-ați pregătit ghetuțele?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce spune tradiția românească Lucruri despre Moș Nicolae de care nu știai

Moș Nicolae, sărbătoarea care deschide sezonul cadourilor. V-ați pregătit ghetuțele?

Social 04 Decembrie 2015 / 17:04 2084 accesări

Moș Nicolae este așteptat cu nerăbdare de copii să vină, sâmbătă noapte, încărcat de dulciuri. Majoritatea și-au spus din timp dorințele și au datoria ca în seara de ajun să-și lustruiască ghetuțele, pentru caMoșul să le poată umple cu daruri. În schimb, dacă cei mici nu au fost cuminți în decursul anului, s-ar putea ca duminică, pe 6 decembrie, să se trezească cu o nuielușă.

CUM A LUAT NAȘTERE LEGENDA NUIELUȘEI Sfântul Nicolae, patron al Greciei și al mai multor orașe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, iar ziua saeste una dintrecele mai îndrăgite sărbători ale iernii. La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, Sf. Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu era Fiul lui Dumnezeu. Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit Bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu nuielușa în semn de avertisment. Tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă va fi pusă în apă și va înflori până la Crăciun, înseamnă că Sfântul a mijlocitiertarea celui care a fost lovit. Sf. Nicolae a știut că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, el a făcut multe daruri săracilor, i-a liniștit pe cei întristați și se spune că i-a vindecat pe bolnavi.

PROTECTORUL CELOR SĂRACI De numele Sfântului sunt legate mai multe legende creștine, printre care și aceea potrivit căreia el ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sărac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru că nu aveau o zestre suficientă pentru a-și găsi un soț. Sf. Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087 moaștele sale sunt păstrate la o biserică ce îi este dedicată în Bari, în sudul Italiei. Sf. Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci și al copiilor, al marinarilor și al victimelor judecăților nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. În tradițiile românești, Sf. Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada ce cade în luna decembrie. Totodată, se spune că el păzește soarele, care încearcă să se refugieze spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură. Există obiceiul, la sate, caîn ziua de Sfântul Nicolaefeciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. În tradiția româneascăse spune căiarna începe la Sfântul Niculai, când el trebuie să-și scuture barba cea albă. Cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningăde Sf. Nicolae, atunci se zice că Sfântul ar fi întinerit.

Freamăt în magazine pentru cadourile de Moș Nicolae

În ultimele zile, magazinele au fost aglomerate la raioanele de dulciuri și jucării, semn că sacul Moșului se încarcă de cadouri. Dacă unii părinți au păstrat tradiția și au ales pentru tolba Moșului dulciuri: ciocolată, bomboane, napolitane, portocale sau alte bunătăți dulci, alții s-au gândit ca în ghetuțele copiilor cuminți să ajungă și o jucărie. Oferta a fost bogată la jucării, așa că părinții au avut de unde alege, în funcție de bugetele pentru cadoul de Sfântul Nicolae. Băiețeii pot primi în dar seturi de mașini de poliție sau de pompieri, seturi cu scule de mecanic, elicoptere, trenulețe cu telecomandă, pentru care părinții au lăsat prin magazine între 20 și câteva sute de lei, în funcție de mărimea jucăriilor alese. Oferta pentru fetițe este de asemenea bogată în marile magazine, așa că ele pot primi de la Moș Nicolae seturi de gătit, de cusut, pachete cu accesorii de înfrumusețare, seturi de doctoriță sau case de marcat muzicale. Totodată, în magazine găsiți o varietate de păpuși de toate dimensiunile, care plâng, cântă, vorbesc sau pot să spună povești. Prețurile pornesc de la câteva zeci de lei și urcă până la peste 300 de lei.



12