Rusia nu este îngrijorată de acordul asupra viitorului gazoduct Nabucco, concurent al proiectului ruso-italian South Stream, a declarat, ieri, o sursă diplomatică rusă, criticînd în acelaşi timp iniţiativa europeană. „Partea rusă a întîmpinat cu calm semnarea, la 13 iulie, la Ankara, a unui acord interguvernamental referitor la proiectul gazoductului Nabucco între Turcia şi patru state membre ale UE, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria”, a declarat această sursă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe. Responsabilul nu a ezitat să critice Nabucco, un proiect care urmăreşte să reducă dependenţa energetică europeană faţă de Rusia, subliniind că aprovizionarea acestuia cu gaz nu este asigurată şi denunţînd instrumentalizarea “politică” a acestui proiect împotriva Moscovei. “Considerăm că problema construcţiei acestui proiect este parţial politizată în mod nejustificat”, a apreciat sursa diplomatică. “Pornim de la principiul că orice proiect de transport al gazelor nu trebuie să aibă fundamente geopolitice, ci raţionalitate din punct de vedere economic (...) ceea ce nu este deocamdată cazul (proiectului) Nabucco”, a continuat el.
Declaraţiile oficialului vin în contextul în care, deocamdată, Nabucco nu dispune de o aprovizionare suficientă cu gaze. Totuşi, presa rusă a apreciat ieri că, în urma acordului semnat luni, UE a cîştigat un punct în faţa proiectului South Stream, care ar permanentiza dependenţa europeană faţă de gazul rusesc.
„Fără gazul iranian, gazoductul Nabucco nu este economic”
Proiectul gazoductului Nabucco nu ar fi viabil din punct de vedere economic dacă nu ar transporta şi gaz iranian, consideră un oficial al companiei naţionale de petrol şi gaze din Iran. „Fără gazul iranian, gazoductul Nabucco nu este economic. Construcţia Nabucco ar fi logică din punct de vedere economic dacă s-ar bucura de atenţia unor furnizori remarcabili de gaze pe termen lung, inclusiv Iran”, a declarat directorul general adjunct al Companiei Naţionale de Petrol din Iran (NIOC), Hojjatollah Ghanimifard. În prezent, Nabucco nu a obţinut încă vreun angajament concret privind furnizarea de gaze naturale. Consorţiul Nabucco consideră că principalii furnizori ai gazoductului vor fi Egiptul şi Azerbaijanul, însă nu exclude participarea Rusiei şi Turkmenistanului. Iranul controlează 16% din rezervele de gaze naturale la nivel mondial, însă nu are în derulare niciun acord major de export, din cauza sancţiunilor aplicate de SUA şi Organizaţia Naţiunilor Unite.
Nabucco va asigura 15% din consumul de gaze naturale al României
România va beneficia, anual, din cantitatea totală de gaze naturale care va fi transportată prin conducta Nabucco, de 2,58 miliarde de metri cubi de gaze naturale, reprezentînd 15% din consumul actual la nivel naţional. “Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco, semnat la Ankara, este completat de un acord tehnic prin care se prevede că România va beneficia de o capacitate de 2,58 miliarde metri cubi de gaze anual, capacitate pe care, dacă nu o va folosi în întregime, o va putea vinde”, arată reprezentanţi ai transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN). Acţionarii consorţiului Nabucco sînt OMV Gas&Power (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Aportul României la investiţie se ridică la 1,4 miliarde de euro. Finanţarea acestor lucrări de investiţii se va asigura în proporţie de 30% din surse proprii ale Transgaz, iar diferenţa din credite bancare contractate de consorţiu, dar care trebuie însă garantate de Transgaz.
Ucraina vrea să se alăture proiectului de construire a gazoductului
Ucraina este interesată să să participe la proiectul Nabucco, destinat reducerii dependenţei Europei de gazele naturale importate din Rusia. Nabucco va facilita accesul statelor europene, inclusiv al Ucrainei, la resursele din zona Mării Caspice, iar Ucraina este interesată să se alăture construcţiei gazoductului în orice fază, “de la proiectare pînă la finalizare”, a spus Andrei Honcharuk, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev. Amintim că premierii din România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat, luni, acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco. “Ucraina, ca stat care a susţinut înfiinţarea spaţiului energetic Marea Caspică-Marea Neagră-Marea Baltică, consideră pozitivă semnarea acordului interguvernamental pentru construcţia Nabucco”, a adăugat el. Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală. Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime totală de 3.296 kilometri. Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiţii în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro. Capacitatea iniţială de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi. Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014-2015. Rusia dezvoltă gazoductul South Stream, rival al proiectului Nabucco, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, acesta urmînd să fie construit de Gazprom în colaborare cu compania italiană Eni şi să traverseze Marea Neagră, Bulgaria, Grecia, Serbia, Ungaria, Italia, fiind posibil să ajungă în Austria. Traseul conductei urmăreşte să ocolească în special Ucraina şi Turcia. Primele livrări sînt proiectate pentru 2013.