Rusia studiază posibilitatea unor atacuri ţintite asupra teritoriului ucrainean, după căderea unui obuz într-un oraş rusesc de frontieră şi uciderea unei persoane, scrie ziarul ”Kommersant” în ediţia de ieri, citând o sursă apropiată Kremlinului. ”Răbdarea noastră are limite”, a declarat această sursă pentru cotidian, adăugând că ”nu este vorba despre vreo acţiune la scară largă, ci exclusiv despre atacuri ţintite şi punctuale asupra poziţiilor de unde sunt efectuate tiruri asupra teritoriului rus”. Potrivit sursei citate de ”Kommersant”, ”Moscova ştie exact de unde sunt efectuate tirurile”. Un obuz tras de pe teritoriul ucrainean a atins, duminică, un oraş de la frontiera rusă, omorând o persoană şi rănind alte două. Moscova a avertizat imediat Kievul asupra unor posibile consecinţe ireversibile, evocând un act suplimentar de agresiune din partea Ucrainei. Kievul a dezminţit că se află la originea incidentului, acuzând insurgenţi pro-ruşi că declanşează tiruri de provocare, inclusiv împotriva teritoriului rusesc, pentru a acuza militari ucraineni de acestea. ”Ofiţeri ruşi luptă în estul Ucrainei alături de insurgenţii separatişti, rebelii utilizând şi un nou sistem rus de rachete”, acuză preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. Serviciile de securitate ucrainene au reuşit să deblocheze duminică, în urma unor lupte intense, aeroportul din Lugansk, unul dintre oraşele importante din estul ţării aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi.
Un avion de transport militar ucrainean a fost doborât ieri de rebelii pro-ruşi, în estul Ucrainei, a anunţat serviciul de presă al autoproclamatei republici populare Lugansk. După ce avionul a fost lovit, au fost văzute trei paraşute pe cer şi o operaţiune de căutare a fost declanşată în zonă, pentru găsirea echipajului. ”Obuzele care au doborât avionul au fost trase, cel mai probabil, de pe teritoriul Rusiei”, acuză Preşedinţia Ucrainei, citând surse din Ministerul Apărării. Între timp, echipajul avionului a luat legătura cu Statul Major al armatei ucrainene, precizează Preşedinţia de la Kiev. ”Ţinând cont de faptul că avionul zbura la altitudinea de 6.500 de metri, este imposibil să fi fost lovit cu rachete portabile, ceea ce înseamnă că a fost doborât cu o rachetă de alt tip, lansată, cel mai probabil, de pe teritoriul Rusiei”, precizează Preşedinţia ucraineană.
Regiunea Lugansk şi cea vecină, Doneţk, din estul Ucrainei, sunt teatrul unor confruntări între armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi. Aceştia din urmă dispun de arme performante. La 14 iunie, 49 de persoane aflate la bordul unui avion de transport militar ucrainean au murit în timp ce acesta a fost doborât de separatişti în apropierea aeroportului din Lugansk.
REACȚIE NATO Alianţa Nord-Atlantică denunţă suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina, considerând că acesta este un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situaţiei. ”Începând de la jumătatea lunii iunie, avem dovezi privind sosirea progresivă a mii de militari ruşi în apropierea frontierei Ucrainei. În momentul de faţă există între 10.000 şi 12.000 de militari ruşi în această zonă, comparativ cu circa 40.000 în luna mai”, precizează NATO. ”Alianţa Nord-Atlantică cere din nou Rusiei să retragă trupele de la frontiera ucraineană, să înceteze susţinerea separatiştilor pro-ruşi, să nu mai permită intrarea în Ucraina a combatanţilor, a fondurilor şi armelor, să înceteze toate activităţile destabilizatoare”, subliniază NATO.
ACUZAȚII NEVERIFICATE Canalul 1 al televiziunii ruse era, ieri, criticat vehement, fiind acuzat că desfăşoară o campanie de dezinformare ce depăşeşte toate limitatele, după difuzarea unui reportaj în care o femeie, prezentată ca refugiată ucraineană, a acuzat forţele de la Kiev că au... crucificat în public un copil! Informaţiile relatate de această femeie, care afirmă că faptele s-au produs în piaţa centrală din Slaviansk, în faţa femeilor, fetelor şi persoanelor în vârstă, după ce forţele ucrainene au preluat controlul asupra acestui bastion al separatiştilor pro-ruşi, nu au fost confirmate din nicio altă sursă. Jurnaliştii AFP prezenţi la Slaviansk de la sosirea forţelor ucrainene, în urmă cu o săptămână, nu au auzit niciun zvon de acest gen. Mărturiile locuitorilor, care dezmint faptele, s-au multiplicat după difuzarea acestui reportaj. Postul de televiziune pro-Kremlin Pervîi Kanal a prezentat faptele ca veridice în reportajul său, acestea nefiind însă datate şi nici verificate. Potrivit declaraţiilor refugiatei ucrainene, prezentată ca Galina Pişniak, ”forţele guvernamentale ucrainene au luat un băiat în vârstă de 3 ani şi, ca Iisus, l-au crucificat pe o bucată de lemn”. După difuzarea acestui reportaj, criticile faţă de postul de televiziune, care nu a vrut să comenteze cazul pentru AFP, s-au multiplicat.