Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Timoşenko

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Timoşenko

Externe 04 Martie 2010 / 00:00 338 accesări

Parlamentul ucrainean a adoptat, miercuri, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Iulia Timoşenko, învinsă în alegerile prezidenţiale din 7 februarie. Un număr de 243 de deputaţi au votat în favoarea rezoluţiei (minimul necesar fiind de 226 din totalul de 450 de deputaţi), propuse de tabăra noului preşedinte Viktor Ianukovici. O moţiune de cenzură atrage după sine căderea Guvernului, care poate rămâne în funcţie până la formarea unui nou Cabinet, potrivit Constituţiei ucrainene.

Timoşenko a refuzat până în prezent să îşi recunoască înfrângerea la alegerile prezidenţiale şi să demisioneze din funcţia de premier. Preşedintele Parlamentului, Volodimir Litvin, anunţa, marţi, destrămarea coaliţiei parlamentare care o susţinea pe Timoşenko, deschizând calea către înfiinţarea unei alianţe politice favorabile noului preşedinte, Viktor Ianukovici. Exprimându-se în faţa deputaţilor cu puţin înaintea votului, Timoşenko a declarat că nu intenţionează să conducă Guvernul interimar şi că membrii Cabinetului său îşi vor părăsi imediat birourile, dacă moţiunea de cenzură este adoptată. Timoşenko, devenită cunoscută pentru combativitatea sa, l-a criticat din nou pe şeful statului, a cărui alegere în funcţie refuză să o recunoască. ”Ianukovici reprezintă o ameninţare privind slăbirea independenţei statului nostru, o ameninţare directă pentru integritatea sa teritorială, pentru democraţia noastră şi libertatea presei”, a precizat ea, înainte de a părăsi sala. Un reprezentant de rang înalt al Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, Mikola Azarov, a acuzat-o pe Timoşenko că a ruinat economia naţională, afectată în prezent de criza economică mondială. ”Anii Guvernului Timoşenko vor rămâne în istoria Ucrainei drept exemplu al unui eşec unic în absolut toate sferele vieţii noastre”, a declarat el în faţa deputaţilor.

Partidul Regiunilor va încerca de acum să formeze o nouă coaliţie guvernamentală şi să înfiinţeze un nou Cabinet. Dacă nicio alianţă nu se formează în 30 de zile, preşedintele Ianukovici are, potrivit Constituţiei, dreptul de a dizolva Parlamentul şi de a convoca alegeri legislative anticipate.



12