Moţiunea „Guvernare de tarabă”, test pentru Putere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Presiune şi ameninţări în PDL

Moţiunea „Guvernare de tarabă”, test pentru Putere

Eveniment 18 Aprilie 2012 / 00:00 728 accesări

TEST Astăzi începe săptămâna patimilor pentru Guvernul Ungureanu, în urma căreia echipa clonelor va şti dacă va pleca sau nu acasă. Decizia în cazul demiterii Guvernului va fi luată ca urmare a moţiunii de cenzură pe care USL o va depune, astăzi după-amiază, împotriva Cabinetului Ungureanu. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că moţiunea de cenzură a USL va face referire, încă din titlu, la guvernarea de „tarabă” a lui Mihai-Răzvan Ungureanu, care vinde ce mai e de vânzare sau dă bani lui „Falcă şi Flutur” ca să nu îi retragă sprijinul. Dacă, iniţial, moţiunea se referea strict la cazul UMF Tg. Mureş şi Cupru Min, în ultimă instanţă, la intervenţia senatorului constănţean Nicolae Moga, a fost adăugit şi însuşit de USL un capitol întreg privind problematica exploatării hidraulice a gazelor de şist pe litoralul românesc. Victor Ponta a declarat că moţiunea de cenzură va avea trei teme principale de critică a activităţii actuale a Guvernului Ungureanu şi de reliefare a modului în care USL priveşte aceste subiecte importante. „În primul rând, procedura şi acest fenomen de înstrăinare rapidă şi fără o strategie în interes naţional a ultimelor resurse în mâna Guvernului României. Practic, înstrăinarea fără o strategie şi fără un câştig pentru societate şi pentru cetăţenii români a acestor ultime resurse şi proprietăţi reprezintă, din punctul nostru de vedere, singurul motiv pentru care Mihai-Răzvan Ungureanu şi Guvernul său au fost puşi şi ţinuţi în funcţie pentru o perioadă scurtă. Misiunea este să îndeplinească aceste proceduri extrem de rapid din punct de vedere juridic şi economic”, a afirmat Ponta.

BANI PENTRU PRIMĂRIILE PDL A doua temă critică este legată de modul în care banii publici ai Guvernului sunt folosiţi de către Ungureanu, „pentru a cumpăra sprijinul unor preşedinţi de consiliu judeţean şi primari PDL, UDMR, UNPR, prin plăţi directe, plăţi făcute în mod ilegal”, a afirmat Ponta. El a adăugat că „al treilea subiect se leagă de modul în care Guvernul Ungureanu, reuşind în acest fel să fie un Executiv chiar mai rău decât cel al lui Boc, a încălcat principiul constituţional al autonomiei universitare şi, împotriva principiilor constituţionale şi în mod ilegal, a înfiinţat o facultate pe un criteriu etnic, cu un singur scop: acela de a rămâne în continuare la guvernare cu sprijinul UDMR”, a mai susţinut preşedintele PSD. „Propunerea principală a USL va fi de a demite acest Guvern incompetent, acest Guvern şantajat şi condus de o persoană politică, Ungureanu, care nu are nicio legătură cu interesele societăţii româneşti şi ale cetăţenilor români, ci doar interese private greu de justificat şi greu de explicat în această perioadă. Va fi o moţiune în care vom veni şi cu o soluţie de înlocuire a Guvernului Ungureanu, organizarea cât mai rapidă a unor alegeri corecte, echitabile, iar cetăţenii să decidă prin vot cine o să-i conducă”, a adăugat Ponta. În altă ordine de idei, social democratul a mai spus că USL va utiliza numărul minim de semnături pentru depunerea moţiunii de cenzură, adică 116, pentru ca, în cazul unui eşec, să mai poată depune eventual încă una, în iunie, când scena politică ar putea să arate altfel, în urma unor reconfigurări.

AMENINŢĂRI „Dezertările” parlamentarilor Puterii creează fiori în rândul democrat liberalilor, care, prin purtătorul de cuvânt, Sever Voinescu, au anunţat, ieri, că parlamentarii PDL care vor semna moţiunea de cenzură depusă de USL vor fi excluşi din partid. Voinescu a precizat că parlamentarii PDL vor fi prezenţi pentru a asigura cvorumul şedinţei, dar nu vor participa la vot. La rândul său, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că nu crede că moţiunea de cenzură iniţiată de USL va trece. Democrat liberalul a spus că reprezentanţii USL ştiu că moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă.



12