Senatul a respins, ieri, moţiunea simplă a PSD pe tema gripei aviare, intitulată "Gripa lui Flutur", cu 64 de voturi "împotrivă", 49 de voturi "pentru" şi două abţineri. Structurată pe trei capitole, referitoare la cauzele tehnice şi implicaţiile economice ale răspîndirii virusului, integrare europeană şi gestionarea gripei, moţiunea critică modul în care autorităţile şi, în special, ministrul liberal al Agriculturii, Gheorghe Flutur, au gestionat problema gripei aviare din momentul în care ea a fost semnalată în ţară. Aşa cum era de aşteptat, grupurile partidelor din Coaliţia guvernamentală au anunţat că nu susţin moţiunea. Ministrul Agriculturii, căruia i-a fost dedicată de fapt această moţiune, a încercat să se disculpe, susţinînd că autorităţile statului au luptat cu acest flagel al gripei aviare pentru ca acesta să nu treacă la om. Nu ştim cu exactitate care sînt tacticile de "luptă" împotriva gripei aviare, însă ştim cu certitudine că în loc să scadă numărul focarelor, acestea s-au înmulţit, ajungînd ieri la 121, cu cinci mai multe decît miercuri. Moţiunea simplă a opoziţiei a criticat modul în care autorităţile, şi în special ministrul Flutur, au gestionat problema gripei aviare din momentul în care a fost semnalată în ţară. În textul moţiunii s-a făcut o comparaţie între situaţia răspîndirii virusului H5N1 în România, în raport cu restul ţărilor în care a fost semnalat virusul, apreciindu-se că „situaţia, în România, este cea mai dramatică din Europa, întrecînd chiar situaţia unor ţări din Africa”. Semnatarii au cerut demiterea ministrului Flutur, dar şi a „persoanelor responsabile din judeţele în care a apărut gripa aviară după luna mai 2006 şi înlocuirea acestora cu specialişti care nu sînt angajaţi pe criterii politice”. Senatorii partidelor aflate la putere au declarat, în timpul dezbaterii moţiunii simple, că griva aviară nu este "gripa lui Flutur", ci este o "problemă mondială", care va fi eradicată din România. În încercarea de a contrazice criticile aduse de reprezentanţii opoziţiei autorităţilor care s-au ocupat de gestionarea gripei aviare, senatorii Alianţei DA au arătat că, în Europa, sînt 23 de state în care a fost înregistrat virusul. Senatorul PNL Varujan Vosganian a apreciat că greşelile pentru care sînt acuzaţi în moţiune Guvernul şi Ministerul Agriculturii sînt, în marea lor majoritate, acuze politice, însă a subliniat "transparenţa" manifestată în această privinţă: "Ultima acuzaţie care se poate aduce Comandamentului antiepizootic sau Ministerului Agriculturii este aceea că ar fi ascuns gripa aviară"!?! Nici pediştii şi udemeriştii nu s-au lăsat mai prejos, ei dînd vina pe patronii de crescătorii avicole care nu au respectat măsurile elementare de igienă.
Social democraţii au acuzat disoluţia instituţiilor statului responsabile de combaterea gripei aviare
Senatorul PSD Ilie Sîrbu i-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, şi pe cel al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că, de două luni, se joacă cu sănătatea românilor. El a arătat că răspîndirea virsului gripei aviare peste tot în lume nu poate fi o scuză pentru autorităţile din România care se ocupă de gestionarea acestei probleme: „Ceea ce s-a întîmplat în lume, în urmă cu cîţiva ani, nu poate să ne consoleze pe noi. Ca şi cum dacă în America a fost taifun, ce mai vreţi şi voi? Să vă ia vîntul, ploaia?! Nu cred că este un mod serios de a răspunde unei moţiuni”. Senatorul Sîrbu este de părere că Flutur se face vinovat de răspîndirea virusului gripei avariare deoarece nu a supravegheat mişcarea păsărilor. În plus, el acuză reprezentanţii puterii pentru că nu ţin seama de criticile aduse de reprezentanţii UE şi pentru că nu au informat suficient populaţia. Toţi senatorii social-democraţi care au luat cuvîntul au susţinut că Flutur a fost mai preocupat de apariţiile televizate decît de eradicarea virsului aviar. Ei l-au criticat şi pe premierul Tăriceanu, pentru că nu au luat nici un fel de măsuri pentru a atenua pagubele produse de răspîndirea virusului şi au acuzat „disoluţia instituţiilor statului”. Social-democraţii l-au acuzat şi pe ministrul Sănătăţii, despre care susţin că „s-a îndrăgostit brusc de antigripalul Tamiflu sau poate „Tamiflutur”, care deja se vinde în farmacii cu peste 700.000 lei doza”. Senatorul PRM Gheorghe Funar a arătat, în timpul dezbaterilor la „Gripa lui Flutur”, că întregul scandal privind gripa aviară este o „diversiune dirijată atît de interiorul ţării, cît şi din exterior”, cu scopul de a submina economia şi turismul românesc. El susţine că importul de carne de pasăre din SUA este încurajat de Guvernul Tăriceanu prin promovarea unor preţuri de dumping şi prin însuşirea unor comisioane pentru guvernanţi.
Poate ministrul Flutur a reuşit să-i convingă pe senatorii prezenţi ieri la dezbateri că nu are nici o vină, însă astăzi, la Bruxelles, se întruneşte Comitetul Veterinar Permanent pentru Sănătate Animală şi Lanţul Alimentar, o întîlnire care are ca punct central de interes evoluţia gripei aviare din România. Rezultatul este aşteptat cu interes, avînd în vedere că, în urmă cu cîteva zile, un europarlamentar avertiza că aviara ar putea amîna integrarea. De asemenea, între 6 şi 9 iunie este programată şi o misiune în România din partea Biroului pentru Alimente şi Veterinar. Şi pentru că România se confruntă cu acest val de gripă aviară, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare a cerut autorităţilor comunitare o amînare a misiunii Biroului pentru Alimente şi Veterinar.