Curtea Constituțională arată în motivarea deciziei privind abuzul în serviciu că sintagma ''îndeplinește în mod defectuos'' nu poate fi interpretată decât ''prin încălcarea legii'', iar prin ''lege'' se înțelege actele adoptate de Parlament și de Guvern (ordonanțe simple sau de urgență).
Judecătorii Constituționali arată că termenul ''defectuos'' din cuprinsul articolului din Codul penal care încriminează abuzul în serviciu ''nu poate fi privit ca un termen adecvat folosirii în domeniul penal'' și, mai mult, că acest termen ''nu este definit în Codul penal și nici nu este precizat elementul în legătură cu care defectuozitatea este analizată, ceea ce determină lipsa de claritate și previzibilitate a acestuia''. ''Această lipsă de claritate, precizie și previzibilitate a sintagmei «îndeplinește în mod «defectuos» din cadrul dispozițiilor criticate creează premisa aplicării acestora ca rezultat al unor interpretări sau aprecieri arbitrare'', mai arată judecătorii în motivare.
Prin urmare, potrivit sursei citate, ''Curtea constată că sintagma «îndeplinește în mod defectuos» din cuprinsul dispozițiilor art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 și ale art.297 alin.(1) din Codul penal nu poate fi interpretată decât în sensul că îndeplinirea atribuției de serviciu se realizează «prin încălcarea legii»''.
În continuare, judecătorii constituționali explică faptul că, prin termenul de ''lege'', trebuie să se înțeleagă exclusiv ''legislaţia primară – legi și ordonanțe ale Guvernului''.