Motoc: Suntem preocupați de exercițiile militare ale Federației Ruse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Motoc: Suntem preocupați de exercițiile militare ale Federației Ruse

Eveniment 26 August 2016 / 23:03 608 accesări

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat, vineri seara, într-o emisiune televizată, că România este preocupată de 'evoluțiile îngrijorătoare' din punct de vedere militar de la Marea Neagră, din Peninsula Crimeea și de măsurile de interzicere a accesului în zonă.

'Suntem preocupați de exercițiile militare și de tematica pe care ele o exersează, pe care le vedem derulate de partea rusă. La ora la care vorbim suntem la debutul unei exercițiu operativ strategic de mare amploare Caucaz 2016, care este notificat, dar care este însoțit de exerciții complementare auxiliare, care nu sunt notificate. (...) Suntem preocupați de scenariile care se exersează și de faptul că o serie de exerciții au loc în zona de instabilitate din Estul Ucrainei și în Estul Mediteranei, în apropierea costelor siriene', a declarat Mihnea Motoc la Realitatea TV.

Ministrul Apărării a spus că România va adapta o 'postură de descurajare și de apărare' în relația cu Federația Rusă, spre care privește cu "precauție", însă a dat și asigurări că țara noastră este deschisă pentru calea dialogului cu Moscova.

'Nu suntem nici noi, nici NATO, nici UE în postura în care să respingem dialogul și cooperarea cu Federația Rusă', a subliniat Motoc.

El a mai afirmat că s-a așteptat la reacțiile reticente ale Federației Ruse după activarea scutului de la Deveselu

'Ne-am obișnuit cu acest tip de retorică din partea oficialilor politici sau conducătorilor militar ruși. Ei văd în dezvoltarea acestei capacități o alterare a echilibrului strategic în regiunea noastră. Nici noi, nici Alianța, nici partenerul american, nu avem doctrinar sau politic asemenea valențe pentru scutul de la noi. (...) Nu e în doctrina noastră, nu e în politica noastră așa ceva', a mai afirmat Mihnea Motoc.

Ministrul a precizat că scutul de la Deveselu reprezintă o 'investiție de securitate, necesitată de proliferarea riscurilor balistice, atât din partea unor actori statali, cât și din partea unor actori nestatali din regiunea Orientului Mijlociu'.



12