Muammar Kadhafi, somat să renunţe la putere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muammar Kadhafi, somat să renunţe la putere

Externe 28 Februarie 2011 / 00:00 381 accesări

Situaţie excelentă. Familia Kadhafi nu intenţionează să părăsească puterea prea curând. Fiul liderului libian, Seif al-Islam, a declarat într-un interviu pentru al-Arabiya, că situaţia este excelentă în trei sferturi din Libia. Acesta a recunoscut, totuşi, că există o voinţă internă de schimbare. “Incitarea vine din străinătate chiar dacă există o voinţă internă de schimbare”, a declarat Seif Al-islam, deseori prezentat, până la începerea revoltei, ca viitor succcesor al tatălui său. Seif al-Islam a dat asigurări că familia sa este foarte modestă şi nu are bani în străinătate, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU a impus o blocare a averilor financiare ale clanului Kadhafi. „Nimeni nu va părăsi această ţară”, a continuat acesta, răspunzând apelului de a părăsi puterea adresat colonelului Kadhafi, sâmbătă, de către preşedintele Obama. „Noi trăim aici, aici vom muri!”, a subliniat fiul lui Kadhafi. În schimb, liderii mişcării de contestare au înfiinţat un Consiliu naţional de tranziţie reprezentând oraşele care au trecut sub controlul insurgenţilor.

Evacuările continuă. Aeronava militară de transport C-130 Hercules, având la bord 65 de cetăţeni români şi străini evacuaţi din Libia, a aterizat, ieri, la Bucureşti.O aeronavă militară de tip C-27 J Spartan a aterizat, sâmbătă, în Malta, unde va rămâne în aşteptare, pregătită să decoleze de urgenţă, în funcţie de necesarul de zboruri stabilit de MApN şi MAE. Mai mulţi români urmau să fie evacuaţi, împreună cu cetăţeni ruşi şi de alte naţionalităţi, la bordul feribotului St. Stephan care a ajuns ieri în portul Ras Lanuf. Alţi 26 de cetăţeni români care au reuşit să ajungă la Benghazi au fost îmbarcaţi ieri pe fregata britanică HMS Cumberland, urmând a fi transportaţi în Malta. Este cea mai mare operaţiune de evacuare organizată de statul român de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Până acum, din Libia au fost evacuaţi 320 de români.

Continuă şi evacuarea cetăţenilor din Rusia, Ucraina, Kîrgîzstan, Turcia, Kazahstan, Serbia, Finlanda, Muntenegru, Austria, Polonia, Cehia, Columbia, Filipine, Italia, Croaţia, Irlanda, India, Malta, Marea Britanie, Spania şi Pakistan. Germania a organizat chiar o descindere militară în deşertul libian de unde a evacuat 132 de persoane. Peste 40.000 de persoane au părăsit Libia în decurs de o săptămână, dintre care peste 15.000 de egipteni. Peste 20.000 de cetăţeni chinezi au fost evacuaţi. Circa 1.400 au revenit în China, în timp ce 3.400 se aflau în drumul lor spre o a treia ţară. Aproximativ 15.200 se aflau temporar într-o a treia ţară: 7.200 pe insula grecească Creta, 2.100 în Malta şi 5.900 pe insula tunisiană Djerba.

Sancţiuni impuse. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, sâmbătă, în unanimitate, o rezoluţie prin care impune sancţiuni severe colonelului Kadhafi, familiei sale şi apropiaţilor regimului libian. Printre sancţiunile adoptate de cele 15 state membre se numără în special un embargo asupra vânzării către Libia de arme şi materiale conexe şi interdicţia de a călători pe teritoriul ţărilor membre pentru 16 persoane, printre care Muammar Kadhafi, şapte fii şi fiica sa şi persoane puternic legate de regim, cum ar fi şeful securităţii personale a lui Kadhafi, ministrul Apărării sau directorul serviciului secret al armatei. Prin această rezoluţie, membrii Consiliului de Securitate consideră că atacurile sistematice actuale împotriva populaţiei civile din Libia pot fi asimilate crimelor împotriva umanităţii.

La rândul său, preşedintele Obama a declarat că liderul libian trebuie să plece imediat deoarece şi-a pierdut legitimitatea de a rămâne la putere. Barack Obama a făcut aceste declaraţii, cele mai directe de până acum faţă de colonelul Kadhafi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel. Şi Marea Britanie a ridicat imunitatea diplomatică de care beneficia familia Kadhafi.

Echipamente britanice. Reprezentanţi din cadrul a 50 de companii de armament britanice s-au întâlnit, în luna noiembrie, cu personalităţi militare libiene, relatează publicaţia “The Observer” în ediţia electronică, pe fondul termerilor că regimul lui Kadhafi a folosit echipament britanic pentru reprimarea manifestanţilor. Printre aceste companii se numără Barbed Tape, care produce sârmă ghimpată electrificată, şi Primetake din Lincolnshire, care comercializează cartuşe pentru gazele lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Potrivit informaţiilor de la Tripoli, forţele de securitate ar fi folosit gaze lacrimogene şi muniţie de război împotriva protestatarilor, dar nu există nicio dovadă clară că ar fi fost implicaţi producători britanici. Delegaţia ar fi fost condusă de ambasadorul britanic în Libia, Richard Northern, vizita fiind organizată la invitaţia unor personalităţi din cadrul Ministerului libian al Apărării, al Ministerului pentru Siguranţa Publică şi din cadrul comitetului general al apărării.

Documentele Departamentului britanic pentru afaceri, inovaţie şi competenţe arată că din 2008, licenţele pentru Libia includ patru pentru exportul de arme de luptă şi şase pentru muniţie pentru arme uşoare, alături de ordine separate pentru arme antirevoltă şi puşti pentru lunetişti. Fotografiile arată că puşti pentru lunetişti de fabricaţie britanică, inclusiv Rangemaster de 7,62 milimetri, cu o rază efectivă de 1.000 de metri, au fost prezentate în Libia în timpul târgului de armament Libdex, deşi nu există dovezi că vreuna dintre aceste arme a fost vândută Libiei. În total, 75 de licenţe de export de arme au fost aprobate de Guvernul britanic pentru Libia în ultimii trei ani.



12