Mubarak acuză Israelul că a blocat un acord privind eliberarea lui Gilad Shalit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mubarak acuză Israelul că a blocat un acord privind eliberarea lui Gilad Shalit

Externe 11 Iulie 2009 / 00:00 441 accesări

Într-un interviu acordat unui cotidian israelian, preşedintele egiptean a acuzat statul evreu că a blocat un acord ce ar fi permis eliberarea militarului israelian Gilad Shalit, capturat în urmă cu trei ani de grupările palestiniene. Hosni Mubarak, care depune eforturi pentru a obţine eliberarea lui Shalit, a afirmat pentru cotidianul „Yediot Aharonot” că militarul era pe punctul de a fi predat autorităţilor egiptene cînd Israelul a modificat condiţiile privind schimbul de prizonieri. Gilad Shalit, de 22 de ani şi avînd în acelaşi timp şi naţionalitate franceză, a fost capturat la data de 25 iunie 2006 de grupările armate palestiniene, printre care şi ramura militară a Hamas, care au desfăşurat o operaţiune de comando pe teritoriul israelian, în apropiere de frontiera cu Fîşia Gaza. Israelul şi Hamas poartă negocieri indirecte, prin intermediul Egiptului, pentru a-l preda pe Gilad Shalit în schimbul mai multor sute de prizonieri palestinieni. Hosni Mubarak a adăugat că starea de sănătate a lui Gilad Shalit este bună, cu toate că afirmaţiile similare pe care le făcuse recent fuseseră respinse de un responsabil al Hamas, care estima că „preşedintele egiptean confundă visele cu realitatea”. Preşedintele egiptean nu a răspuns la întrebarea cînd ar fi trebuit să aibă loc acordul respectiv.

Presa arabă şi israeliană au evocat luna trecută un transfer iminent al lui Shalit în Egipt, unde ar fi urmat să rămînă pînă cînd Israelul începea să elibereze deţinuţii palestinieni. Atît Israelul, cît şi Hamas au dezminţit aceste informaţii. În interviu, liderul de la Cairo afirmă că i-a sfătuit pe liderii israelieni să nu mai discute în mod deschis despre Shalit. Doi responsabili israelieni s-au deplasat recent în Egipt pentru a discuta despre acest dosar. Emisarul Amos Gilad s-a întîlnit joi cu responsabili egipteni la Cairo, potrivit agenţiei Mena, la două zile după vizita preşedintelui israelian, Shimon Peres, în capitala egipteană, unde s-a întîlnit cu preşedintele Mubarak.

Într-un alt dosar controversat, premierul Benjamin Netanyahu i-a explicat ministrului german al Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier că oprirea colonizării în Cisiordania ar transforma acest teritoriu într-un „Judenrein”, termenul nazist pentru exterminarea evreilor. Este pentru prima dată cînd un premier israelian foloseşte acest termen, care face o paralelă între cerinţa renunţării la coloniile evreieşti şi genocidul nazist anti-semit. În timpul campaniei eşuate împotriva desfiinţării coloniilor din Fîşia Gaza, în vara lui 2005, colonişti radicali şi grupuri ultranaţionaliste israeliene au acuzat Guvernul că dorea să transforme Fîşia Gaza într-un „Judenrein”. „Folosirea acestui termen este inadmisibilă şi foarte nedreaptă atunci cînd te adresezi ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, ţară care, mai mult decît oricare alta, se opune trecutului nazist”, a comentat pentru postul militar de radio fostul ambasador al Israelului în Germania, Avi Primor. În replică, Frank-Walter Steinmeier, care are mari şanse să devină viitorul cancelar al Germaniei, a declarat că un refuz al Israelului de a stopa colonizarea în Cisiordania afectează speranţele unei reluări a procesului de pace.



12