„Multiculturalitate în Dobrogea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Multiculturalitate în Dobrogea”

Cultură 25 Mai 2010 / 00:00 1205 accesări

Muzeul de Artă Populară reprezintă, în sezonul estival, una dintre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Iubitorii artei tradiţionale autentice pot admira, pe lângă importanta colecţie de icoane vechi, pictate pe sticlă şi pe lemn, valoroase piese reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării. Din dorinţa de a răspunde curiozităţii celor interesaţi de specificul multietnic al spaţiului dintre Dunăre şi mare, Muzeul de Artă Populară a deschis expoziţia „Multiculturalitate în Dobrogea”. Manifestarea pune în evidenţă mărcile identitare ale diferitelor etnii din Dobrogea (turci, tătari, ruşi-lipoveni, dar şi bulgari, ucraineni şi greci), reliefând, totodată, specificul românesc şi aromân. Piesele de colecţie, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, oferă o imagine de ansamblu, plină de farmec, a Dobrogei de altădată.

Pasionatul de etnografie poate vedea costume tradiţionale, ţesături, podoabe şi obiecte de cult, reprezentative pentru fiecare etnie. Costumele de ceremonie ale românilor balcanici, cu accesorii vestimentare specifice şi complicate găteli de cap, dar şi portul de sărbătoare al lipovenilor - din care nu lipsesc brâul (pois) şi mătăniile - sunt doar câteva dintre atracţiile acestei expoziţii. Multiculturalitatea este redată şi de ţesături şi broderii specifice care se regăseau în camera nupţială sau în cea a lăuzei (la turco-tătari) sau care decorau „camera curată” din locuinţa tradiţională românească.

„Multiculturalitatea în Dobrogea” este ilustrată şi prin intermediul unor fotografii care redau interioare tradiţionale sau detalii ale unor costume vechi.

Taguri articol


12