Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-și în pericol sănătatea, avertizează o echipă internațională de cercetători, care a analizat o serie de studii care au implicat peste 400.000 de persoane. Cercetarea a ajuns la concluzia că angajații care lucrează peste 48 de ore pe săptămână, pragul stabilit de o directivă europeană privind munca, sunt mai predispuși să consume alcool într-o cantitate care le pune în pericol sănătatea.
Este riscant pentru sănătate consumul a 14 băuturi alcoolice pe săptămână de către femei și a peste 21 de către bărbați, au specificat autorii. Referința pentru băuturi este, de obicei, unitatea de alcool sau zece de grame de alcool pur, care corespunde unui pahar standard la bistro sau la bar, cum ar fi un pahar mic de whisky, un pahar de vin sau o halbă de bere. Datele individuale au arătat că persoanele care lucrează 49-54 de ore pe săptămână sau a căror perioadă săptămânală de lucru se poate prelungi până la 55 de ore sau chiar la mai mult au un risc crescut, de 13%, respectiv 12% mai mare, de a abuza de alcool, comparativ cu angajații care lucrează 35-40 de ore pe săptămână. Orele lungi de muncă au fost asociate anterior cu un risc crescut de boli cardiovasculare, de accidente și de probleme de sănătate mintală, notează autorii. Analiza a inclus 14 țări dezvoltate: Germania, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Spania, SUA, Franța, Finlanda, Japonia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Suedia și Taiwan.