Munca la negru = peste 700 de dosare penale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un fenomen greu de oprit

Munca la negru = peste 700 de dosare penale

Social 01 August 2012 / 00:00 522 accesări

Inspecţia Muncii a sesizat organele de cercetare penală pentru 1.043 de angajatori care foloseau mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. Potrivit unui raport al instituţiei, la nivel naţional, în primele şase luni ale acestui an, au fost efectuate 50.531 de controale pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate şi s-au depistat 739 angajatori care foloseau mai mult de cinci persoane cărora nu le încheiaseră contract individual de muncă, trimiţând organelor competente dosarele respective, în vederea declanşării urmăririi penale. Potrivit Inspecţiei Muncii, în perioada menţionată, au fost identificate 7.500 persoane care munceau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 46,186 milioane lei (circa 10,74 milioane euro). Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că, până în prezent, niciun angajator care a fost depistat cu cinci sau mai mulţi lucrători fără forme legale de angajare nu a suportat consecinţele încălcării prevederilor Codului muncii (pedeapsă de până la doi de închisoare, n.r.), toţi primind NUP (neînceperea urmăririi penale). Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Constanţa, Eugen Bola, angajatorii scapă de incidenţa legii penale susţinând că se aflau în eroare sau că, la momentul controlului ITM, actele erau în lucru. „Responsabilitatea penală se transformă în pedeapsă administrativă şi se merge pe ideea că fapta angajatorului nu are urmări chiar atât de grave”, a explicat Eugen Bola. În ultima săptămână, inspectorii de muncă din Constanţa au depistat 84 de persoane care munceau la negru, iar patronul firmei Tescanav Serv s-a ales cu sesizare la Parchet, după ce a fost prins cu mai mult de cinci persoane ce lucrau fără forme legale.

40 DE RECLAMAŢII LA CONSTANŢA În fiecare lună, ITM Constanţa primeşte, în medie, 40 de sesizări privind munca la negru. „Este greu de contorizat numărul exact al reclamaţiilor deoarece persoana care vine să ne spună că munceşte fără forme legale ne povesteşte şi de situaţia în care se află alţi colegi sau cunoscuţi. În general, 10 sau chiar 15% din numărul reclamaţiilor nu se justifică. Mai intervin şi mici neînţelegeri, în sensul că, spre exemplu, contractul de muncă nu este semnat de contabilul care se ocupă cu aşa ceva pentru că nu a avut timp sau nu a fost de găsit”, a explicat Eugen Bola.

INSPECŢIA MUNCII A „DESCINS” PE LITORAL Se poate spune că ITM Constanţa a deschis un adevărat război împotriva muncii la negru şi nu trece zi fără controale vizând acest fenomen. În plus, pe toată durata sezonului estival, echipele Inspecţiei Muncii de la nivel central se află pe litoral. „Împreună cu echipele noastre, verificăm activitatea patronilor de pe litoral în ceea ce priveşte combaterea fenomenului muncii fără forme legale. Mâine (azi, n.r.), aşteptăm alte două noi echipe de la Inspecţia Muncii care, împreună cu noi, vor verifica relaţiile de muncă în staţiunile Eforie şi Mangalia”, a mai precizat Eugen Bola.



12