Învățământul profesional și dual revine în forță datorită cererii mari pe piață pentru muncitori calificați. Astfel, învățământul va avea o nouă structură națională, Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România. Aceasta va asigură funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual.
Ce presupune această autoritate? Ea va fi un intermediar între angajatori și unitățile de învățământ care să producă specialiști căutați pe piață muncii. Senatorul PNL Marcel Velă spune că se va stabili, cât de curând, structura organizatorică a Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România.
„Această autoritate va asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual, cu beneficii, în primul rând, pentru tinerii absolvenți de clasa a opta, care au până în 23 de ani și care își doresc să devină muncitori calificați. Beneficii sunt și pentru agenții economici, care au nevoie de forță de muncă bine pregătită și sunt dispuși să se implice activ în formarea acestei forțe de muncă în companiile pe care le dețin. Această autoritate va comunica și va ține legătura cu mediul de afaceri și va autoriza agenții economici care se pot implica în învățământul dual și va urmări ca ministerul, inspectoratele și școlile să implementeze această măsură, astfel încât în consiliile de administrație de la liceele tehnologice, reprezentanții oamenilor de afaceri să fie reprezentativi și poate chiar majoritari“, conform radioresita.ro.
Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România va avea 8 filiale regionale la nivel național și se dorește încadrarea ei în aparatul de lucru al prim-ministrului.