Muncitori constănţeni abandonaţi în Lituania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără mâncare şi adăpost

Muncitori constănţeni abandonaţi în Lituania

Eveniment 03 Noiembrie 2012 / 00:00 2337 accesări

Împinşi de sărăcie sau dorind să aibă un salariu care să le asigure mai mult decât stricta supravieţuire, mulţi români aleg să plece să muncească în străinătate. De altfel, după ce guvernul Boc a disponibilizat sute de mii de angajaţi, însuşi preşedintele României, Traian Băsescu i-a trimis pe şomeri în afara ţării în căutarea unui job (era mai simplu decât să ceară Guvernului portocaliu să găsească soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă şi recalificarea personalului disponibilizat). Pentru a fi siguri că drepturile românilor care pleacă să muncească în străinătate, prin intermediul diferitelor agenţii, sunt respectate, la nivel naţional, Inspecţia Muncii a derulat, în perioada 4 octombrie - 2 noiembrie, o campanie de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Constanţa, în perioada respectivă, la nivelul judeţului nostru, inspectorii de muncă au verificat 31 de societăţi de selecţie şi plasare a forţei de muncă. În urma controlului, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.000 de lei, pentru inexistenţa unei oferte sigure din partea partenerului străin şi neîncheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română.

VIS TRANSFORMAT ÎN COŞMAR În ciuda controalelor, încă mai există români care, în loc de slujba de vis se aleg cu un adevărat coşmar. Este şi cazul a 27 de muncitori, majoritatea constănţeni, abandonaţi în Lituania. „Pe 3 iulie 2012, soţul meu, care este lăcătuş, împreună cu alţi oameni din judeţul Constanţa, dar şi din ţară, a plecat să muncească pe un şantier naval din Lituania. Ei au fost angajaţi, cu contract de muncă, de firma Renav Steel Buildings, din Constanţa, ai cărei patroni le-au promis că le va fi asigurată cazarea şi masa, precum şi un salariu atractiv. În momentul în care au ajuns acolo însă, şi-au dat seama că nicio promisiune nu era adevărată”, povesteşte soţia unuia dintre muncitori, din Mangalia. Femeia spune că bărbaţii au fost cazaţi într-un cămin în care condiţiile de trai lasă de dorit (vântul suflă prin geamuri, nu au condiţii pentru a se spăla etc.), iar masa promisă a constat doar în piure de cartofi şi ciorbă de cartofi sau de sfeclă. „De o lună nu le mai dă nici măcar piureul sau ciorba respectivă, pentru că patronul nu a mai plătit cantina. Au supravieţuit din banii trimişi de soţii, din care îşi luau pâine pe care o împărţeau între ei şi o mâncau goală”, mai spune femeia, îngrijorată de soarta soţului ei.

POTRIVIT SOŢIEI MUNCITORULUI, PATRONUL NU A MAI PLĂTIT NICI CAZAREA ANGAJAŢILOR, MOTIV PENTRU CARE EI SUNT AMENINŢAŢI CU EVACUAREA DE CĂTRE PROPRIETARUL CĂMINULUI

„Sunt vai de mama lor: nespălaţi şi nemâncaţi, iar acum se tem că vor ajunge în stradă. Ar fi vrut să ajungă la Ambasada României din Lituania, dar nu au bani pentru drum. Au primit până acum doar 500 de euro salariul pe iulie şi alţi 500, salariul pe august. De atunci nu au mai văzut niciun ban”, mai spune femeia. Nu este prima dată când societatea Renav Steel Buildings se confruntă cu astfel de probleme. În mai 2012, alţi muncitori constănţeni au dat firma în judecată pentru a-şi recupera salariile, după ce au fost angajaţi să muncească în construcţii, în Riga, Letonia. Reprezentantul societăţii constănţene nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Taguri articol


12