Muncitorii din fabricile Samsung, predispuşi la cancer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dreptate pentru angajaţi

Muncitorii din fabricile Samsung, predispuşi la cancer

Monden 17 Decembrie 2012 / 00:00 363 accesări

DESTIN CURMAT O agenţie guvernamentală sud-coreeană a decis că lucrul la o fabrică Samsung Electronics i-a provocat cancer de sân unei angajate, care a murit la începutul acestui an. Este pentru a doua oară când se recunoaşte existenţa unei legături între cancer şi cipurile folosite de Samsung. Agenţia pentru Despăgubirea şi Protecţia Muncitorilor, care face parte din Ministerul Muncii, a decis la începutul acestei luni că a existat o relaţie de cauzalitate considerabilă între cancerul femeii şi cei cinci ani de muncă într-o fabrică de semiconductori din apropiere de Seul. Hotărârea nu a fost făcută publică până vineri, când agenţia a anunţat acordarea de compensaţii financiare pentru familia femeii. Purtătorul de cuvânt al companiei Samsung Electronics, James Chung, a declarat că nu va face apel la decizia Guvernului. Compania este cel mai mare producător mondial de cipuri de memorie de calculator.

Femeia, identificată drept Kim, a murit în luna martie, la 36 de ani, la trei ani după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân. Kim a lucrat pentru Samsung Electronics în perioada 1995 - 2000. Numele ei a fost ţinut secret, la cererea familiei. Agenţia nu a precizat suma oferită drept despăgubire, dar purtătorul de cuvânt al instituţiei a afirmat că, de obicei, se ridică la echivalentul salariilor pe patru ani ale angajatului. ”A fost expusă la solvenţi organici şi la radiaţii. Cu cât expunerea are loc la o vârstă mai fragedă, cu atât este mai probabilă declanşarea cancerului”, se arată în raportul agenţiei despre cazul lui Kim. Agenţia a declarat că a adoptat şi concluziile unor studii internaţionale care au arătat că turele de noapte cresc riscul de declanşare a cancerului la sân la femei. Kim a lucrat între 8 şi 12 ore pe zi şi a făcut deseori şi ture de noapte. Femeia şi-a desfăşurat activitatea la o fabrică fără detector de radiaţii şi a fost expusă la benzen şi alte substanţe cancerigene.

DE AJUTOR PENTRU TOŢI CEI AFECTAŢI Lee Jong-ran, reprezentând liga Suporteri pentru sănătate şi drepturile muncitorilor din industria semiconductorilor, a comentat că decizia va avea un impact pozitiv asupra angajaţilor, în speranţa de a dovedi o legătură directă între bolile lor şi condiţiile de muncă în cadrul fabricilor Samsung Electronics. Până în prezent au fost doar trei cazuri în care autorităţile au recunoscut că mediul şi condiţiile de muncă de la Samsung au contribuit la declanşarea unor boli. Circa 30 de sud-coreeni au depus cereri la Agenţia pentru Despăgubirea şi Protecţia Muncitorilor, în care susţin că munca la Samsung le-a cauzat forme rare de cancer, scleroză multiplă sau tumori cerebrale. Alte câteva zeci de persoane ale căror cereri au fost respinse de către agenţie îşi caută dreptatea în justiţie. Agenţia pentru Despăgubirea şi Protecţia Muncitorilor colectează taxe de asigurare de la companiile care îşi desfăşoară activitatea în Coreea de Sud şi decide cu privire la posibilitatea ca anumite boli să fie cauzate de expunerea la anumite substanţe la locul de muncă. În Coreea de Sud, lucrătorii depun cereri pentru a primi compensaţii pentru recunoaşterea bolilor profesionale la Agenţia pentru Despăgubirea şi Protecţia Muncitorilor şi nu direct la angajatorul lor. Însă, oricare dintre părţi, angajat sau angajator, poate apela la instanţele de judecată, pentru rezolvarea unui diferend.



12