Musharraf, Ahmadinejad şi Bush au cea mai scăzută cotă de încredere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce au în comun SUA, Pakistanul şi Iranul?…

Musharraf, Ahmadinejad şi Bush au cea mai scăzută cotă de încredere

Externe 18 Iunie 2008 / 00:00 545 accesări

Preşedintele american ocupă locul trei într-un clasament al liderilor mondiali cu cea mai scăzută cotă de încredere, după preşedintele pakistanez şi cel iranian, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni. Sondajul, realizat de portalul WorldPublicOpinion.org în 20 de ţări, dezvăluie că niciunul din liderii mondiali nu inspiră multă încredere în afara ţărilor lor. Pervez Musharraf, Mahmoud Ahmadinejad şi George W. Bush ocupă ultimele trei locuri în clasamentul liderilor care inspiră încredere, potrivit anchetei. Doar 23% din respondenţii din afara SUA au foarte multă sau oarecare încredere în Bush, în comparaţie cu 22 şi 18 procente în cazul lui Ahmadinejad şi, respectiv, Musharraf.

Liderii altor state ocupă o poziţie superioară în clasament. Nicolas Sarkozy se bucură de o cotă de încredere de 26%, preşedintele chinez, Hu Jintao, este apreciat de 28% dintre respondenţi, în timp ce 30 şi 32% dintre persoanele chestionate au declarat că au încredere în premierul britanic, Gordon Brown şi, respectiv, cel rus, Vladimir Putin. Secretarul-general ONU, Ban Ki-moon, se bucură de cea mai mare cotă de încredere, de 35%. “În timp ce cota mondială de neîncredere în preşedintele George W. Bush a dus la un vid global de putere, niciun lider alternativ nu acoperă breşa”, a declarat Steven Kull, directorul site-ului WorldPublicOpinion.org. “Hu Jintao şi Vladimir Putin sînt populari într-o serie de state, dar există mai multe persoane care nu au încredere în ei decît cele care au”, a adăugat acesta.

WorldPublicOpinion.org este un proiect în care sînt implicate mai multe centre de cercetare din lume şi care este administrat de Universitatea Maryland. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 19.751 de persoane din ţările care reprezintă 60% din populaţia globală. Studiul a fost realizat în perioada 10 ianuarie-6 mai şi are o marjă de eroare de plus minus două-patru procente.



12