Sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a fost, ieri, arhiplină, numeroşi copii constănţeni, însoţiţi de educatoare, învăţătoare sau profesori, alegând o alternativă culturală pentru petrecerea Zilei Copilului. Alegerea a fost cât se poate de inspirată, pentru că musicalul „Soldăţelul de plumb” de Dumitru Capoianu, reluat pe scena constănţeană după mai bine de doi ani, i-a captivat total pe cei mici. Prinşi în jocul artiştilor, copiii nu au întârziat să reacţioneze, din murmurul sălii sau aplauzele ritmate putându-se ghici stările prin care trec micii spectatori, atenţi, amuzaţi ori contrariaţi, dar niciodată indiferenţi. Spectacolul, care a reunit în rolurile principale artişti apreciaţi ai teatrului precum Laurenţiu Severin, Gabriela Dobre, Ciprian Done, Doru Iftene, Marius Eftimie, Cătălin Ţoropoc, Sandu Bogdan şi Carmen Cişman, a fost un succes, cei mici petrecând clipe agreabile în compania muzicii şi teatrului.
Potrivit directorului Companiei de Operă din cadrul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, basul Constantin Acsinte, „Soldăţelul de plumb” a avut premiera pe scena constănţeană în urmă cu aproximativ 18 ani, şi de atunci, a făcut parte constant din repertoriul teatrului, până în urmă cu aproape trei ani. Reluarea musicalului are ca scop readucerea publicului tânăr în sala de spectacole, trezirea şi mai ales păstrarea interesului pentru actul cultural-artistic în rândul celor mici, pentru că educaţia muzicală, deprinderea gustului pentru genul liric trebuie să se facă de la o vârstă fragedă.
„Prezenţa la spectacol este primul pas al copiilor către viitorii tineri şi maturi care vor veni la operă. Vor vedea că şi muzica lor, creată special pentru ei, poate să fie şi în genul acesta, mai… greu, cum spunem noi, dar aşa, uşor, uşor, vor prinde gustul şi pentru operă, operetă şi vor fi viitorii noştri spectatori”, a precizat Constantin Acsinte. Directorul Companiei de Operă a adăugat: „Spectacolul este scris de Dumitru Capoianu într-un stil mai modern, în ceea ce priveşte tratarea muzicală. În schimb, melodile sunt uşor de receptat şi ţinut minte de către copii, astfel încât, după spectacol, cei mici să plece acasă cu frânturi din ariile personajelor”.
Aceeaşi producţie pentru copii va putea fi urmărită şi astăzi, cu începere de la ora 11.00, iar vineri, artiştii din distribuţia „Soldăţelului de plumb” vor duce spectacolul şi în faţa micului public din Cernavodă.