Cei peste 70.000 de musulmani care trăiesc în România, alături de toți credincioșii de confesiune islamică vor intra de sâmbătă dimineață, odată cu răsăritul soarelui, în postul de primenire spirituală, morală și trupească al celei de-a noua luni a anului islamic, Ramazan.
Potrivit Islamului, Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului de către Allah Profetului Muhammed (Pbuh), acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadîr a Lunii Ramazan, în peștera Hira din muntele Nur de lângă orașul Mecca, în anul 610, revelație ce a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca și 11 ani în Medina.
„Învățăturile islamice impun ca timp de 29 de zile anul acesta, credincioșii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post și rugăciune, pentru primenirea corporală și spirituală”, spune șeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat.
Pe întreaga perioadă a postului credincioșii se abțin de la mâncare și de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui și până la răsăritul primei stele pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de aceeași abstinență totală și în privința relațiilor intime sau a gândurilor necurate de orice natură.
„Potrivit tradiției și preceptelor religioase, postul negru și efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferință în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective - <Iftar>, pe care musulmanii înstăriți le împart cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuții sau pelerinii. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor - <Sahur>, este luată în familie”, mai spune mutiful.
Pentru a marca semnificația deosebită a acestei luni sfinte și ritualurile religioase se desfășoară într-o cadență aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, începând în fiecare dimineață cu citirea Coranului, urmată de predici obligatorii ale imamilor.
La aceste slujbe pot participa și femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaților. Seara se săvârșesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaților din comunitate.
„Postul mai înseamnă abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă un alt comportament specific perceptelor islamului. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință”, a explicat muftiul Iusuf Muurat.
Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate și recunoștință față de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiția islamică spune că tot în această perioadă porțile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului se închid iar diavolii sunt încătușați.
„Un moment important pentru credincioșii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr - Kadîr Gecesi (Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 21 spre 22 iunie. În această noapte se consideră că Allah Atotputernicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul, Profetului Muhammed. Tradiția spune, de asemenea, că tot în această noapte, dorințele sunt îndeplinite”, a mai spus șeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat.
În toată perioada postului de Ramazan, geamiile și moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.
În România trăiesc peste 70.000 de musulmani, cei mai mulți dintre ei locuind în județele Constanța și Tulcea.