Muzeele constănţene îşi aşteaptă vizitatorii nocturni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program special, vizite gratuite şi concerte

Muzeele constănţene îşi aşteaptă vizitatorii nocturni

Cultură 17 Mai 2014 / 00:00 1271 accesări

Muzeele constănţene îşi aşteaptă publicul, în această sâmbătă, într-un tur nocturn prin sălile de expoziţie, până spre orele dimineţii.

„NOAPTEA MUZEELOR”, ŞI PE TELEFOANELE MOBILE Constănţenii care doresc să opteze pentru inedita alternativă culturală de petrecere a nopţii de sâmbătă îşi pot planifica vizitele cât mai eficient, accesând site-ul noapteamuzeelor.ro. Mai mult, posesorii de smartphone-uri pot accesa şi aplicaţia Noaptea Muzeelor România pentru telefoanele mobile, care se poate descărca de pe AppStore şi Google Play. Aplicaţia le pune la dispoziţie muzeele aşezate pe o hartă sau organizate pe judeţe în funcţie de distanţa până la acestea şi este disponibilă în română şi engleză.

ACCES GRATUIT LA MINAC, ÎNTRE ORELE 20.00 - 24.00 La Constanţa, în această sâmbătă, cu prilejul Nopţii Europene a Muzeelor, care este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai), acestea vor avea program special. Astfel, publicul va beneficia de acces gratuit la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), unde se pot vizita atât expoziţia de bază a muzeului, cât şi diversele expoziţii temporare, în intervalul orar 20.00 - 24.00.

OBSERVAŢII ASTRONOMICE Tot sâmbătă, Planetariul va fi deschis gratuit publicului între orele 21.00 - 5.00. Se vor organiza demonstraţii la orele: 21.30, 22.30, 23.30, 0.30, 1.30, 2.30, 3.30 şi 4.30, iar în funcţie de gradul de acoperire a cerului, se vor putea instrumenta şi observaţii astronomice, cu aparatura din dotarea Observatorului Astronomic. De asemenea, în foaierul Planetariului de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii va fi organizată o expoziţie cu desene privind spaţiul cosmic, realizate de copii din instituţiile de învăţământ preuniversitar ale municipiului. Secţiile Acvariu, Delfinariu, Microrezervaţie, Parc zoologic nu participă la Noaptea Muzeelor.

CONCERT LA MUZEUL DE ARTĂ Şi Muzeul de Artă va putea fi vizitat gratuit, între orele 17.00 - 24.00, iar seara, de la ora 21.00, va găzdui un Concert vocal, organizat împreună cu Facultatea de Arte - Specializarea Interpretare Muzicală - Canto din cadrul Universităţii „Ovidius”. Intitulat „Într-o noapte de mai...”, spectacolul va fi susţinut de studenţii Maria Cernat, Mădălin Băldău, Ionuţ Sandu şi asist. univ. dr. Radu Făgărăşan. Acompaniamentul la pian va fi asigurat de lect. univ. dr. Nejla Ali. Concepţia artistică şi pregătirea muzicală poartă semnătura prof. univ. dr. Florenţa Nicoleta Marinescu, iar regia îi aparţine lect. univ. dr. Vasile Gherghilescu.

MUZEUL MARINEI Vizitatorii nocturni sunt aşteptaţi şi la Muzeul Marine Române, care va fi deschis de la ora 20.00 până după miezul nopţii. Aici, publicul va putea asista la un spectacol susţinut de fanfara militară, dar va putea vedea şi două expoziţii tematice.

MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ, DESCHIS DUMINICĂ Pe de altă parte, Muzeul de Artă Populară va marca Ziua Internaţională a Muzeelor, în această duminică, putând fi vizitat gratuit în intervalul orar 9.00 - 17.00.

Ajunsă la cea de-a zecea ediţie, Noaptea Europeană a Muzeelor a fost iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, celebrată întotdeauna pe 18 mai. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc, anual, evenimentul. Noaptea Muzeelor este patronată, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).



12