Muzeele constănţene se redeschid

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeele constănţene se redeschid

Cultură 04 Ianuarie 2010 / 00:00 414 accesări

După o mini-vacanţă de sărbători, viaţa culturală a oraşului de la malul mării revine la normal. Muzeele constănţene îşi deschid, astăzi, porţile, pentru a le etala vizitatorilor expoziţiile permanente şi temporare. La Muzeul de Artă, iubitorii de frumos pot să admire, pe lângă importanta colecţie de bază cu lucrări de referinţă semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, şi cele trei expoziţii cu caracter temporar. Încă de la intrare, vizitatorii pot admira o expoziţie de sculptură semnată de artistul transilvănean Kovacs Geza. În spaţiul generos de la parter sunt etalate, în cadrul Salonului de iarnă cu tema „Art Eco”, lucrările membrilor Filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar în sala „Alexandru Ciucurencu”, la etajul al III-lea al instituţiei de cultură, publicul avid de frumos este invitat să descopere „Arta dincolo de magie!”, aşa cum este ea relevată în lucrările plasticianului român stabilit în Franţa, Alexandru Paraschiv.

Muzeul de Artă Populară, deţinător al unei zestre culturale inestimabile, găzduieşte, în această perioadă, o expoziţie plină de pitoresc, „Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou”. Aceasta pune în evidenţă două momente distincte din cadrul ciclului sărbătorilor de iarnă: Crăciunul şi Anul Nou. Atmosfera colindelor din ajunul Crăciunului este reconstituită, la Muzeul de Artă Populară, prin prezentarea costumelor de ceremonie şi a măştilor, la care se adaugă prezenţa elementelor de recuzită specifice cetelor de colindători: instrumente muzicale, bice, clopoţei, buhai, bâte, sorcove, stea, traiste pentru daruri.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, care, anul trecut, a aniversat în cadrul Sesiunii Internaţionale Ştiinţifice „Pontica” 130 de ani de la prima menţiune, îşi întâmpină vizitatorii cu importante colecţii care cuprind piese de arheologie preistorică, greacă, romană, bizantină şi medievală.



12