Muzeu dedicat presei, la Washington

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeu dedicat presei, la Washington

Monden 12 Aprilie 2008 / 00:00 486 accesări

După zece ani de la începerea construcţiei, Newseum, inaugurat vineri, la Washington, prezintă o istorie a mass-media, de la inventarea tiparului pînă la era digitalului. Muzeul, a cărui construcţie a început în 1997 şi care a beneficiat de o investiţie de 450 de milioane de dolari din partea mai multor companii media, cuprinde 14 galerii principale, 15 amfiteatre şi are o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi. Pe lîngă spaţiile de expunere, au mai fost amplasate în muzeu şi două studiouri, precum şi spaţii interactive, ca nişte chioşcuri unde vizitatorii se pot pune în postura de reporteri, fotografi, editori sau prezentatori. Preţul unei vizite a muzeului este de 20 de dolari, pentru adulţi.

Newseum este amplasat în cartierul turistic al Washington-ului, unde se află Casa Albă, Capitoliul şi mai multe muzee şi monumente. Deşi a fost creat la iniţiativa organizaţiei Freedom Foundation, a lui Al Neuharth, fondatorul cotidianului “USA Today” şi a fost finanţat de mai multe companii media, muzeul este prezentat ca o instituţie publică şi are pe faţada de sticlă o placă de marmură pe care este inscripţionat integral primul amendament al Constituţiei americane, referitor la libertatea de exprimare. În Newseum sînt reprezentate atît aspecte pozitive, cît şi negative ale industriei media şi ale activităţii jurnalistice. Alături de mărturiile de curaj şi sacrificiu ale unor jurnalişti sau de marile realizări, stau şi cele ale cazurilor de distorsiuni, fraudă sau lipsă de responsabilitate care au marcat imaginea acestei profesii. Ideea de consemnare a momentelor reprezentative pentru evoluţia presei nu este luată complet în serios, o dovadă fiind că, în toaleta muzeului, pe unele plăci de faianţă sînt scrise gafe ale jurnaliştilor, momente jenante care au fost ţinute minte.

Dintre evenimentele marcante din istoria presei prezentate în muzeu, face parte încoronarea Regelui James I al Angliei în anul 1603, prezentată pe o pagină de ziar, publicarea Constituţiei americane în “Maryland Gazette” în 1787 sau alegerile prezidenţiale din 1948 în SUA, cînd “Chicago Daily Tribune” s-a grăbit să îl anunţe pe Dewey cîştigător, pentru ca Truman, ales atunci preşedintele SUA, să pozeze victorios a doua zi, cu un exemplar al cotidianului în mînă. Reflectările în presă ale evenimentelor de la 11 septembrie 2001 sînt prezentate prin expunerea primelor pagini din ziare din întreaga lume, apărute a doua zi. Pentru a evidenţia rolul presei în producerea unor schimbări importante la scară naţională sau mondială, muzeul a expus şi un zid al Berlinului, reconstituit în miniatură, în ideea că presa a contribuit la dărîmarea acestuia.

Taguri articol


12