Muzeul „Callatis”, loc de documentare pentru etnografii turci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul „Callatis”, loc de documentare pentru etnografii turci

Cultură 01 Decembrie 2012 / 00:00 1325 accesări

Membrii unei delegaţii a Ministerului Turismului din Republica Turcia, condusă de şeful de Departament Yener Altuntaş şi formată din specialişti turci din domeniul etnografiei din Turcia, au fost, joi după-amiază, invitații Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia. Aceştia au vizitat, pe lângă exponatele care alcătuiesc colecţia de bază a instituţiei de cultură, expoziţia temporară „Tradiţiile şi obiceiurile tătarilor din Dobrogea”. „Pentru că doar la Muzeul „Callatis” există o expoziţie temporară dedicată tradiţiilor şi obiceiurilor tătarilor din Dobrogea, deschisă până pe 13 decembrie, reprezentanţii Ministerului Turismului din Turcia au venit special pentru a vedea şi culege informaţii despre vechile obiecte tătăreşti, pe care noi le-am expus”, a declarat directorul Muzeului „Callatis”, cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Delegaţia a venit însoţită, la Muzeul „Callatis”, de consilierul superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Constanţa, Murat Actuan, alături de care s-au mai aflat: preşedintele filialei Mangalia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), Membulat Ghiulgian, preşedintele Organizaţiei de femei a UDTTMR Mangalia, Murtaza Fichiran şi alţi reprezentanţi ai etniei tătare din Dobrogea.

PROIECT AMPLU Vizita de documentare a cercetătorilor din Turcia la muzeul din Mangalia face parte dintr-un proiect care constă în studierea obiceiurilor şi tradiţiilor tătarilor din Dobrogea. Acesta se va finaliza cu editarea unei cărţi şi imprimarea unui CD cu informaţiile audio şi video înregistrate pe parcursul celor trei zile de studiu în localităţile din Dobrogea, unde există comunităţi turceşti şi tătărăşti. Cu acest prilej, membrii delegaţiei turce au văzut şi exponatele muzeului callatian, datate în perioada greacă, elenistică, romană şi romano-bizantină. Ei au fost deosebit de încântaţi să admire şi singurul papirus descoperit în România, datat în secolul al IV-lea î. Hr., trimis în anul 1959 la Moscova şi considerat pierdut de întreaga lume ştiinţifică românească.

Proiectul de cercetare a tradiţiilor şi obiceiurilor tătarilor din Dobrogea a beneficiat de susţinerea Consulatului Republicii Turcia din Constanţa. De asemenea, proiectul a fost susţinut de Uniunea Democrată a Turcilor din România (UDTR) şi UDTTMR, prin filialele din localităţile: Tulcea, Babadag, Mihail Kogălniceanu, Fântâna Mare, Independenţa, Cobadin, Techirghiol, Tuzla şi Mangalia.



12