Muzeul „Carsium” şi-a îmbogăţit colecţiile de documente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul „Carsium” şi-a îmbogăţit colecţiile de documente

Cultură 06 Octombrie 2014 / 00:00 2230 accesări

Muzeul „Carsium”, a cărui istorie se întinde pe parcursul a 110 ani, este unul dintre principalele obiective cultural-turistice ale Hârşovei, alături de ruinele vechii cetăţii cu acelaşi nume. De curând, instituţia de cultură, secţie a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, şi-a îmbogăţit patrimoniul printr-o donaţie de documente vechi referitoare la oraşul Hârşova. Donaţia, făcută cu generozitate de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, reuneşte un set de fotografii vechi cu personalităţi ale vieţii publice locale de la începutul secolului al XX-lea, precum şi statutul Societăţii Cultural-Populare „Mihail Eminescu”, fondată la Hârşova în anul 1912. Aceste documente care îmbogăţesc zestrea muzeului „Carsium” şi vor sta la dispoziţia celor interesaţi de istoria modernă a localităţii au fost oferite cu prilejul unui moment emoţionant: sărbătorirea a 130 de ani de la organizarea Conferinţei Învăţătorilor din Dobrogea, eveniment care s-a desfăşurat între 20 august şi 5 septembrie 1884, la Hârşova.

O FOTOGRAFIE DE 130 DE ANI, PRILEJ DE SĂRBĂTOARE Această sărbătoare marcată vineri, la Hârşova, la iniţiativa profesorului pensionar Alexandru Dogaru, a fost prilejuită tot de o fotografie cu... istorie, aşa cum sunt cele donate de dr. Aurelia Lăpuşan. Este vorba despre este o imagine de epocă ce-i redă pe participanţii la Conferinţa Învăţătorilor din Dobrogea. Fotografia a fost descoperită între alte documente, în casa unui învăţător din comuna Ciobanu.

„HÂRŞOVA ÎN PAGINILE VREMII” Momentul aniversar, la care s-au asociat Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” şi Primăria Hârşova, a reunit mai multe cadre didactice din localitate, dar şi din judeţele Constanţa şi Tulcea: Ciobanu, Saraiu, Topalu, Crucea, Horia, Topraisar, Dăieni, Babadag şi Tulcea. După salutul oficialităţilor locale şi al reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, a urmat, la Primăria Hârșova, o sesiune de comunicări primită cu mult interes de participanţi. Au fost prezentate teme precum: „Hârşova în paginile vremii” - dr. Aurelia Lăpuşan, „Pagini din istoria Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa” - dr. Olga Duţu, „Tradiţionalism şi modern în învăţământul dobrogean” - dr. Lavinia Nădrag, „Modernizarea sistemului de învăţământ dobrogean în secolul al XX-lea” - dr. Enache Tuşa, „Aducere aminte - şcoala urbană Hârşova” - ing. Călin Cristian, „Despre activitatea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa” - prof. Ecaterina Rupesac, „Câteva momente din istoria învăţământului hârşovean” - prof. Alexandru Dogaru, „110 ani de la înfiinţarea muzeului din Hârşova” - dr. Constantin Nicolae, „Tradiţii şi valori didactice la Hârşova” - prof. Volumia Sângeorzan. După un frumos program artistic susţinut de elevii Liceului „Ioan Cotovu”, pregătiţi de prof. Corina Stoian, participanţii la eveniment au vizitat şcolile din localitate.



12