Muzeul de Artă - spaţiu al informării, formării şi confruntării (inter)naţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 2010

Muzeul de Artă - spaţiu al informării, formării şi confruntării (inter)naţionale

Cultură 30 Decembrie 2010 / 00:00 358 accesări

Pentru Muzeul de Artă, anul 2010 a fost, în ciuda crizei economice generalizate, deosebit de bogat în activităţi plastice, expoziţiile creatorilor constănţeni sau ale colegilor din ţară alternând cu manifestările internaţionale, adevărate punţi de dialog între culturi şi civilizaţii. „Muzeul de Artă a organizat, şi anul acesta, o serie de expoziţii temporare interesante şi antrenante. Am manifestat o adevărată vocaţie internaţională prin găzduirea succesivă a unor expoziţii din Peru, Finlanda, China, Rusia, Franţa şi Belgia. Muzeul devine un loc al informării, formării şi confruntării naţionale şi internaţionale. Oamenii au venit cu interes să vadă ce se întâmplă în alte ţări şi şcoli de artă, pentru a putea vedea care este poziţia României faţă de arta contemporană”, a afirmat directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu.

O altă direcţie pe care a urmat-o instituţia de cultură de la malul mării a constat în valorificarea lucrărilor care se găsesc în depozitele sale, în special a celor de grafică, care necesită un regim special de expunere şi conservare. În acest sens merită amintite valoroasele expoziţii „Nicolae Tonitza în Grupul celor Patru şi epoca sa” şi „Fascinaţia Balcicului”. De asemenea, doi pictori importanţi, Ioan Andreescu - 160 de ani de la naştere şi Nicolae Tonitza - 70 de ani de la trecerea în eternitate, au fost celebraţi anul acesta, prin organizarea unor manifestări educative la care au participat elevi de la şcolile constănţene.

În prezent, pe simezele Muzeului de Artă se află expoziţia colectivă a filialelor Tulcea şi Constanţa ale Uniunii Artiştilor Plastici din România, sub titulatura „Saloanele Dobrogei”.



12