Muzeul de Artă Populară (MAP) se impune în peisajul cultural tomitan, atât prin arhitectura sa specială - clădirea în care îşi desfăşoară activitatea este monument de arhitectură, clasa A -, dar şi prin valorosul patrimoniu pe care îl deţine şi care atrage mii de vizitatori. Anul care tocmai s-a încheiat a adus muzeului de etnografie de la malul mării un număr mare de turişti, români, dar mai ales străini, bucuroşi să descopere frumuseţea şi specificul satului tradiţional românesc din toate zonele etnografice ale ţării.
EXPOZIŢII TEMPORARE DE ÎNALTĂ ŢINUTĂ Seria expoziţiilor temporare a debutat, în februarie, cu un eveniment expoziţional dedicat marilor centre de ceramică, în cadrul căruia au fost expuse obiecte de ceramică reprezentative pentru obiceiul prelucrării lutului în România. Deoarece misiunea sa este aceea de a aduce în prim-plan principalele evenimente de pe axa calendaristică a anului, din calendarul activităţilor culturale nu au lipsit expoziţiile tematice dedicate mărţişorului şi sărbătorilor pascale. De altfel, în prezent, pe simeze se află o frumoasă expoziţie care ilustrează datinile şi tradiţiile de Crăciun şi Anul Nou. În 2011, un deosebit succes a avut şi expoziţia „Arta turco-tătară în Dobrogea”, organizată în luna mai, în colaborare cu Consulatul Republicii Turcia la Constanţa. Acestora li s-au adăugat alte evenimente similare de înaltă ţinută artistică.
TÂRGURI CU TRADIŢIE Expoziţiilor tematice li s-au adăugat tradiţionalele târguri care fac cinste instituţiei constănţene: primele dedicate mărţişorului şi Zilei Copilului şi cel din urmă, dar şi cel mai amplu, Târgul Naţional al Meşterilor Populari din România, din staţiunea Mamaia.
ARHITECTURA DOBROGEANĂ În ceea ce priveşte Muzeul Satului Dobrogean de la Dervent, proiect al MAP şi al Mănăstirii Dervent, anul trecut s-au făcut cercetarea şi dosarul de strămutare a unei case din localitatea Râmnicu, ce urmează să se alăture celei din localitatea Oltina, în încercarea lăudabilă de a reconstitui arhitectura dobrogeană tradiţională.
RESTAURAREA FAŢADEI, UN AMBIŢIOS PROIECT Acestor aspecte li se adaugă grija pentru sediul instituţiei de cultură, care este una dintre cele mai frumoase clădiri ale Constanţei. „Şi în anul 2011 a existat preocuparea pentru restaurarea faţadei clădirii muzeului, monument de arhitectură, categoria A, pentru care s-au demarat toate procedeele pentru obţinerea avizelor necesare”, a declarat directorul MAP, Maria Magiru.
De un deosebit succes s-au bucurat, în 2011, atelierele de pedagogie muzeală care au adus la muzeu grupuri de copii din grădiniţele şi şcolile constănţene. În cadrul ineditelor ateliere, micuţii au avut posibilitatea să se familiarizeze cu specificul instituţiei de cultură, să vadă frumoasele exponate şi chiar să realizeze replici după obiectele pe care le-au admirat.