Muzeul de Artă Populară, punct de atracţie pentru turiştii străini

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul de Artă Populară, punct de atracţie pentru turiştii străini

Cultură 30 Iunie 2010 / 00:00 610 accesări

Muzeul de Artă Populară reprezintă, mai ales în sezonul estival, una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului Constanţa. Anual, valoroasa sa expoziţie permanentă este vizitată de mii de turişti, atât din ţară, cât şi de peste hotare. Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, şi în acest sezon estival, colecţiile instituţiei de etnografie suscită interesul vizitatorilor din ţară şi străinătate, la fel ca şi în anii precedenţi.

Săptămâna trecută, grupuri de oaspeţi străini au trecut pragul instituţiei muzeale, fascinaţi fiind de frumuseţea artei populare. Nu doar turiştii care vin la malul Mării Negre prin croaziere vizitează expoziţia de bază, ci şi cei care vin din Bucureşti. Vizitatorii sunt impresionaţi, încă de la intrare, de impunătoarea clădire a muzeului constănţean, construcţia arhitectonică datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Expoziţia permanentă, realizată prin eforturi susţinute, valorifică tradiţiile şi obiceiurile reprezentative pentru toate zonele etnografice ale României, în încercarea de a le oferi turiştilor o imagine de ansamblu asupra culturii populare tradiţionale. Un loc special în ansamblul expoziţional îl ocupă şi colecţia de icoane pe lemn şi obiecte de cult, precum şi icoanele pe sticlă, care datează din secolele XVIII - XIX.

„Turiştii străini sunt foarte interesaţi de arta populară. Ei doresc să vadă tradiţii şi obiceiuri din toate zonele etnografice ale României. Mulţi dintre ei au vizitat, la un moment dat, o zonă etnografică a României, cum ar fi Oaşul sau Maramureşul şi vor să vadă cum este reprezentată acea zonă în expoziţia permanentă a muzeului”, a specificat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.

După ce fac un periplu simbolic prin toate zonele etnografice ale ţării, turiştii zăbovesc în standul cu vânzare al muzeului, de unde achiziţionează obiecte realizate de meşteri populari din întreaga ţară. Cele mai căutate obiecte tradiţionale sunt iile din Argeş, Dâmboviţa, Breaza, cămăşile din Moldova, Bistriţa Năsăud, Maramureş, covoarele, textilele, ceramica, icoanele pe sticlă şi pe lemn.

Iubitorii artei tradiţionale româneşti pot admira, zilnic, între orele 09.00 şi 20.00, valoroase piese care fac parte din patrimoniul instituţiei muzeale, reprezentând toate zonele etnografice ale ţării.



12