Muzeul de Artă, promotor al „Spiritului Dunării“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul de Artă, promotor al „Spiritului Dunării“

Cultură 22 Iulie 2008 / 00:00 665 accesări

Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul „Dunării de Jos“ din Călăraşi şi Galeriile de artă Silistra şi Ruse au încheiat un protocol de colaborare privind implicarea comună în proiectul cultural „Spiritul Dunării“, programat să debuteze în luna august. Activităţile pregătitoare ale proiectului vizează cercetarea documentară privind modul în care Dunărea a influenţat dezvoltarea comunităţilor riverane, precum şi organizarea unui concurs de fotografie în oraşele partenere.

Concursul de fotografie la care sînt invitaţi să participe artiştii fotografi implicaţi în proiect se va finaliza cu vernisajul unei expoziţii itinerante. Aceasta va fi organizată la Muzeul de Artă din Constanţa şi va reuni 30 de fotografii, cîte 10 pentru fiecare din cele trei domenii de cercetare: antropologic, cultural şi economic. Se vor acorda trei premii în valoare de 1.000, 750 şi, respectiv, 500 de euro. Expoziţia va fi construită în jurul valorilor comune generate de Dunăre pentru întreaga zonă transfrontalieră România - Bulgaria şi va constitui o bază de definire a elementelor de identitate comune transfrontaliere. Expoziţia va fi prezentată timp de trei săptămîni, în Constanţa, Călăraşi, Ruse şi Silistra.

Printre acţiunile incluse în cadrul acestui proiect se află şi realizarea unui volum menit să promoveze rezultatele proiectului şi să sensibilizeze actorii publici, referitor la oportunităţile de dezvoltare şi cooperare transfrontalieră, pornind de la elementul Dunăre. Materialele vor fi traduse în limba română şi în limba bulgară, fiind realizat, totodată, un rezumat în limba engleză. Lucrarea va cuprinde 150 de pagini, din care rezultatul activităţii de documentare va fi structurat pe o sută de pagini. Vor fi 30 de pagini cu fotografiile expoziţiei itinerante şi un rezumat în limba engleză. În final, se va organiza, la Muzeul de Artă din Constanţa, un simpozion în care se vor prezenta concluziile proiectului. „Proiectul Spiritul Dunării stabileşte o relaţie între muzee, instituţii cu care noi am mai lucrat şi pe care le apreciem foarte mult. Dorim să facem o acţiune comună care să vizeze şi cercetarea formelor antropologice, culturale şi economice, care leagă cele două maluri ale Dunării“, a specificat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

Activităţile organizate în cadrul proiectului au ca scop promovarea elementelor de identitate „Spiritul Dunării“ în cadrul comunităţilor riverane şi, ulterior, acestea pot constitui bazele pentru noi proiecte de cooperare transfrontalieră.



12