Muzeul de Istorie, deschis în prima zi de Paști

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul de Istorie, deschis în prima zi de Paști

Cultură 11 Aprilie 2015 / 00:00 711 accesări

Dacă Muzeul de Artă și cel de etnografie sunt închise în prima și a doua zi de Paști, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va fi deschis duminică, în prima zi a Învierii Domnului. Programul este cel știut:  09.00-17.00. De această oportunitate pot să profite și familiile constănțene, nu doar turiștii străini de pe vasele de croaziere care acostează la Constanța, deoarece au ce să vadă în cel mai mare muzeu de la malul Mării Negre. În acest muzeu, de importanță națională, fiecare artefact are o poveste de spus: și colții imenși de mamut, și Gânditorul de la Hamangia, și tainicul șarpe Glykon, și neînfricatul Cavaler Trac, cel care amintește de Sfântul Gheorghe ucigând balaurul, și amforele, și pietrele. Iar dacă vremea va fi frumoasa, așa cum se anunță, o vizită la MINAC poate fi una de neuitat, mai ales pentru familiile cu copii dornici să cunoască lucruri pozitive. 

Directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, a precizat că muzeul pe care îl conduce va fi deschis și luni, în cea de-a doua zi de Paști, dacă vor fi solicitări din partea organizatorilor de croaziere. 

TRADIȚIE ȘI ICOANE Cei care doresc să rememoreze spiritul sărbătorilor tradiționale, cei care doresc să afle cum sărbătorea odinioară țăranul român cel mai mare praznic al creștinătății, pot trece pragul Muzeului de Artă Populară, în Sâmbăta Mare, între orele 09.00 și 17.00, deoarece duminică și luni, instituția va fi închisă. Aici, ei vor putea admira valoroasa și frumoasa colecție de icoane, pictate pe lemn sau pe sticlă, din secolele XVIII-XIX. Emoționante, de un lirism profund, greu de redat în cuvinte, sunt secvențe din Săptămâna Mare, imortalizate pe sticlă, în tehnică naivă: „Răstignirea“, „Plângerea lui Iisus“ sau „Maica Domnului Jalnică“.  Nu lipsesc nici icoane care redau  marea bucurie a Învierii Domnului. 

Această expoziție de icoane o întregește pe cea temporară „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional” completând, totodată, expoziția de bază.

REDESCOPERIND MUZEUL DE ARTĂ Și Muzeul de Artă, recent redeschis, după ample lucrări de reabilitare și de reamenajare a expoziției de bază, poate fi vizitat în această sâmbătă. El va fi închis duminică, dar și luni și marți, cele două zile de la început de săptămână fiind, de obicei, zile nelucrătoare pentru muzeografi.



12