Muzeul de Istorie se pregăteşte pentru reabilitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Muzeul de Istorie se pregăteşte pentru reabilitare

Cultură 27 Ianuarie 2011 / 00:00 694 accesări

Impunătoarea clădire în care îşi desfăşoară activitatea Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) se pregăteşte să treacă printr-o serie de reabilitări care vor transforma instituţia într-un muzeu al secolului al XXI-lea. În curând, la clădirea monument de arhitectură din piaţa Ovidiu vor începe lucrările de consolidare incluse în proiectul „HiPERB”, prin care se reface şi se suplimentează structura de rezistenţă, pentru a fi adusă la un nivel potrivit normelor tehnice în vigoare. Contractul de finanţare pentru proiectul „HiPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1., a fost semnat de Consiliul Judeţean Constanţa în martie 2010.

Potrivit directorului MINAC, dr. Gabriel Custurea, după realizarea acestui obiectiv, un alt pas constă în lucrările de refacere a faţadei, astfel încât muzeul să se ridice la standardele unei instituţii moderne. Primul pas a fost deja făcut, o echipă de tehnicieni fiind prezentă, încă de săptămâna trecută, la MINAC, pentru a pregăti terenul pentru lucrările de consolidare a fundaţiei. Pe parcursul intervenţiilor, uşile instituţiei de cultură nu vor fi închise pentru publicul vizitator pasionat de istorie şi arhitectură, impunându-se doar anumite restricţii. „O echipă de specialişti a venit, s-a uitat, a discutat şi a analizat ceea ce are de făcut. Noi suntem doar beneficiarii acestui proiect”, a spus directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

Obiectivul general al „HiPERB” este reprezentat de creşterea gradului de atractivitate a regiunii sud-est, printr-o investiţie reală adusă culturii, tradiţiilor şi turismului, care va contribui în mod direct la punerea în valoare a patrimoniului cultural şi la consolidarea identităţii proprii. Un alt obiectiv al proiectului este readucerea clădirii MINAC în poziţia de emblemă a oraşului Constanţa, în acest fel punându-se şi mai mult în valoare statuia lui Ovidiu.

Concomitent cu aceste lucrări, muzeul constănţean desfăşoară, din fonduri proprii, lucrări de renovare a sălilor care găzduiesc expoziţia permanentă. Astfel, în prezent se lucrează cu o echipă de doar trei muncitori calificaţi la reamenajarea a două săli de expoziţie situate la etajul I al instituţiei de cultură, respectiv a holului. Acţiunea face parte dintr-un amplu proces de renovare inaugurat de conducerea muzeului în urmă cu aproximativ trei ani.

Clădirea masivă care domină Piaţa Ovidiu a fost construită între 1911 şi 1912, de către arhitectul Victor Ştefănescu, fiind, pentru o bună perioadă, sediul Primăriei Constanţa.



12