Muzeul „Ion Jalea”, redeschis până pe 15 septembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment

Muzeul „Ion Jalea”, redeschis până pe 15 septembrie

Cultură 25 Iunie 2014 / 00:00 592 accesări

Din locul în care se înalţă acum Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, regele Carol I a privit marea. Se întâmpla în anul 1878, când domnitorul era oaspete în casa comandantului Portului Constanţa, Nicolae Macri. După Primul Război Mondial, pe locul imobilului şefului portului se înălţa casa moşierului Constantin Pariano, care, astăzi, adăposteşte creaţiile maestrului Ion Jalea (19 mai 1887 - 7 noiembrie 1983).

Muzeul memorial „Ion Jalea” îi aşteaptă pe iubitorii de artă, şi în această vară, pentru a-i păşi pragul şi a-i descoperi tainele şi operele realizate de sculptorul dobrogean născut în localitatea tulceană Casimcea. Atât de mult a iubit Ion Jalea Dobrogea şi marea încât a dorit să lase moştenire lucrările Constanţei, mai ales că aici, pe ruinele vechiului Tomis, a fost iniţiat în tainele artei de mentorul său, Dimitrie Hîrlescu, zis şi „Bavarezul”, singurul profesor de desen cu studii complexe din România şi Germania, la acea vreme, căruia artistul i-a purtat o veşnică recunoştinţă.

Din dorinţa artistului s-a născut Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, constituit în două etape: prin donaţia antumă a marelui artist, în 1968, apoi prin donaţia postumă a familiei, în 1984, la un an de la trecerea în eternitate a maestrului.

MUZEUL DE LA „CASA PARIANO” Clădirea în stil naţional, cu elemente brâncoveneşti, care adăposteşte colecţia de artă, are o istorie impresionantă. E demn de laudă faptul că planurile clădirii sunt semnate de arhitectul Victor Stephănescu, de numele căruia se leagă şi construcţia altor clădiri importante ale Constanţei de odinioară, precum casele Ecsarhu şi Cănănău, cel de-al doilea sediu al Primăriei, din Piaţa Ovidiu - actualul Muzeu de Istorie Naţională şi Arheologie -, precum şi Moscheea „Carol I”. Clădirea este cunoscută de oamenii locului, pasionaţi de istoria Constanţei vechi, sub denumirea de „Casa Pariano”, după numele proprietarului său, moşierul Constantin Pariano, posesor de herghelii şi organizator de curse de cai, pasionat şi de frumos. De altfel, colecţia de artă pe care o adăpostea Pariano în această casă a prevestit, într-un fel, viitorul clădirii, care a devenit, din anul 1968, templu al sculpturii.

Deşi fără o mână, pe care şi-a pierdut-o pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial, Ion Jalea nu şi-a pierdut, însă, niciodată vocaţia de creator, de făuritor de opere. Artistul i-a avut ca mentori, la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, pe faimoşii sculptori Frederic Storck şi Dimitrie Paciurea, frecventând şi atelierele lui Auguste Rodin şi Antoine Bourdelle. În prezent, colecţia Muzeului „Ion Jalea”, subsecţie a Muzeului de Artă Constanţa, numără peste 200 de lucrări - sculpturi şi basoreliefuri - cu surse de inspiraţie diverse, precum viaţa la ţară, scenele mitologice şi religioase. Din reprezentările lui Ion Jalea nu lipsesc portretele şi nici nudurile. În expoziţia permanentă se regăsesc autoportretul artistului şi portretele părinţilor săi. De asemenea, un loc important îl ocupă sculpturile supradimensionate ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe care creştinii ortodocşi îi vor prăznui în această duminică.

Muzeul, închis toamna, iarna şi primăvara, este reintrodus în circuitul turistic în sezonul estival. El poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00, rămânând deschis până pe 15 septembrie. Preţul unui bilet este de şase lei.

Taguri articol


12